Nieuws
ALTHEN

Wielmetingen bij rijdende treinen

Het kunnen meten van de wielen van een trein terwijl deze rijdt, levert veel tijdsbesparing op. Het Duitse bedrijf ALTHEN Sensors & Controls heeft nu zo’n meetsysteem ontwikkeld.

Normaliter worden de wielen van treinen tijdens onderhoudsbeurten gemeten: klopt de diameter nog, is het profiel nog in orde, of zijn er andere mankementen? Met het 3d-meetsysteem van ALTHEN, dat om de rails wordt geplaatst, kunnen deze metingen echter verricht worden terwijl een trein passeert. Vijf laserscanner voeren de diverse metingen uit. Momenteel mogen treinen hierbij niet harder dan 50 km/h rijden, maar ALTHEN werkt aan een upgrade van de sensoren, waarbij snelheden tot 350 km/h mogelijk zijn. Ook moet elk treinwiel zijn eigen RFID-code hebben, evenals de trein zelf. De gemeten data worden automatisch doorgestuurd.

Eenzelfde systeem is beschikbaar voor het meten van de wielen van trams. Dit systeem bevat een extra laserscanner, omdat deze wielen dichter op elkaar staan en ook dichter op het rijtuig.

ALTHEN presenteert het nieuwe systeem in september op InnoTrans, een internationale beurs op het gebied van technologieën voor de transportsector.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven