Nieuws

Windkracht meten met regenradar

Mark Plekker |
Arbeidsmarkt & Onderwijs, Vervoer & Logistiek

Het KNMI in de Bilt haalt na uitgebreid testen sinds 31 januari ook informatie over windsnelheden uit haar Doppler-regenradars, die staan opgesteld in De Bilt en Den Helder.

Haarlem – Het KNMI bestaat 150 jaar. Als onderdeel van de jubileumactiviteiten zet het instituut vanaf 31 december haar twee Doppler-radars ook in voor het meten van windkrachten tot 6 kilometer hoogte. Tot nu toe werden de Doppler-radars voornamelijk gebruikt voor het volgen van regenvelden en hun intensiteit. Windmetingen werden verricht met ballonnen en met weerstations op de grond.

Met ingang van vorige week levert het KNMI voor luchtvaart, overheden en andere belangstellenden dus naast radarbeelden met de richting en intensiteit van regen ook windprofielen. Om de uit de radargegevens correcte windprofielen te destilleren, heeft het KNMI eerst uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de manier om extra informatie over windkracht uit het radarsignaal te halen. Met het nu operationele systeem wordt het ook mogelijk om windkrachten op verschillende hoogtes in de lucht te meten.

De twee Doppler-radars, opgesteld in Den Helder en de Bilt, maken elk kwartier een dwarsdoorsnede van het windverloop met de bijbehorende hoogte. Vooral bij extreem weer levert de windinformatie extra relevante gegevens op. Met name kan de kans en kracht van windstoten beter geschat worden. Voor luchten scheepvaart is dit van belang.

Om te komen tot een goede voorspelling van de windkracht op verschillende hoogtes worden de meetgegevens van de twee radarsystemen in het voorspellingsmodel KNMI-Hirlam gestopt en aldus ‘verrijkt’.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven