Nieuws

Windturbine kan langer draaien door flexibel rotorblad

Nieuwe rotorbladen, die windturbines in staat stellen om ook bij harde wind te blijven produceren hebben de eerste tests doorstaan, meldt het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer IWES.

Bij harde wind worden bestaande windturbines doorgaans stilgelegd door de rotorbladen uit de wind te draaien of de turbine te blokkeren. Om dit productieverlies te voorkomen ontwikkelt Fraunhofer IWES rotorbladen die dankzij een nieuwe technologie hun oppervlak verkleinen bij harde wind. Dank zij deze ‘bend-twist coupling’ (BTC) komt er minder kracht op de rotor en draait de turbine minder hard. Een bijkomend voordeel is dat de turbine hierdoor minder zwaar hoeft te zijn.

Drie kleine protoype-bladen van 20 m worden de komende tijd geïnstalleerd op een onderzoeksturbine in de Rocky Mountains (VS) voor aanvullende tests. Als die ook goed uitpakken zal Fraunhofer IWES de ontwikkelde kennis overdragen aan bedrijven, in plaats van de verdere ontwikkeling van de bladen zelf te vervolmaken. Het project SmartBlades2 wordt met € 15 miljoen ondersteund door de Duitse overheid.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW