Nieuws

Windturbine kan langer draaien door flexibel rotorblad

Nieuwe rotorbladen, die windturbines in staat stellen om ook bij harde wind te blijven produceren hebben de eerste tests doorstaan, meldt het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer IWES.

Bij harde wind worden bestaande windturbines doorgaans stilgelegd door de rotorbladen uit de wind te draaien of de turbine te blokkeren. Om dit productieverlies te voorkomen ontwikkelt Fraunhofer IWES rotorbladen die dankzij een nieuwe technologie hun oppervlak verkleinen bij harde wind. Dank zij deze ‘bend-twist coupling’ (BTC) komt er minder kracht op de rotor en draait de turbine minder hard. Een bijkomend voordeel is dat de turbine hierdoor minder zwaar hoeft te zijn.

Drie kleine protoype-bladen van 20 m worden de komende tijd geïnstalleerd op een onderzoeksturbine in de Rocky Mountains (VS) voor aanvullende tests. Als die ook goed uitpakken zal Fraunhofer IWES de ontwikkelde kennis overdragen aan bedrijven, in plaats van de verdere ontwikkeling van de bladen zelf te vervolmaken. Het project SmartBlades2 wordt met € 15 miljoen ondersteund door de Duitse overheid.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven