Nieuws
poreuze stoeptegel

Windturbinebladen in stoeptegels

Amerikaanse onderzoekers wisten poreuze stoeptegels te verstevigen met koolstofcomposiet afvalmateriaal.

Koolstofvezelcomposieten zijn voor de fabricage van veel producten een uitkomst gebleken. Zo worden windturbinebladen vaak van dit lichte, doch stevige materiaal gemaakt, net als vliegtuigvleugels en sommige auto-onderdelen.

Maar met een toename in gebruik van dit materiaal, is ook de hoeveelheid afval ervan toegenomen. Onderzoekers van Washington State University hebben hiervoor nu een oplossing gevonden, die ook nog eens het probleem van blank staande straten aanpakt.

Het onderzoeksteam gebruikte afvalmateriaal van koolstofvezelcomposieten om poreuze stoeptegels te versterken, door dit vezelmateriaal, afkomstig van vliegtuigfabrikant Boeing, simpelweg door het beton heen te mengen. Poreuze stoeptegels laten regenwater grotendeels door, maar door de grote porositeit zijn ze doorgaans niet erg stevig. ‘In termen van het veranderen van de sterkte, hebben we heel goede resultaten geboekt’, aldus onderzoekster Somayeh Nassiri. Ze zegt dat de poreuze tegels met koolstofvezelcomposiet net zo sterk waren als niet-poreuze, betonnen tegels.

Hoewel de proeven tot nu toe succesvol zijn, moeten de poreuze tegels met koolstofcomposietvezels nog wel in de praktijk worden getest.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven