Winnaar Pro-Motor Award 2020 bekend | Technisch Weekblad
Nieuws

Winnaar Pro-Motor Award 2020 bekend

Vanavond won Cleantech Center de Pro-Motor Award, de jaarlijkse prijs voor een ambitieuze samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.

De prijs is een idee van het Katapult-netwerk, dat publiek-private samenwerkingen tussen bedrijven en beroepsonderwijs faciliteert.

Er waren in totaal vijf genomineerden voor de prijs:

  1. Betonstaal, een pps-project rondom professie en know-how in de betonstaalverwerking en de vlechtbedrijven die hierin actief zijn.
  2. Talent IT Twente, een project van het mkb, mbo, hbo en wo in Twente om vraag gestuurd met studenten in contact te komen die als ‘bijbaan’ kunnen werken aan de vraagstukken die worden voorgelegd.
  3. Cybercrimineel, van het Centre of Expertise Cybersecurity bij de Haagse Hogeschool. Het project zet in op het inzetten van groepjes studenten als een soort ‘mystery criminal’ overvallen te laten doen op een cyberomgeving en diensten van bedrijven – waaronder het mkb – om kwetsbaarheden op te sporen en te analyseren.
  4. Young Professionals Community Logistiek. Hierbij werkt het logistiek bedrijfsleven samen met de hogescholen Fontys, HAN en Rotterdam om met eigentijdse onderwerpen en learning communities meer interesse en kennis bij jongeren te wekken voor de branche.
  5. Cleantech Center. In dit project werkt een scala aan opleidingen in Oost-Nederland – van middelbare scholen tot en met universiteit – samen met bedrijven op het gebied van duurzaamheid en energie. In een centrum koppelen de opleidingen studenten aan mkb’s die met specifieke vraagstukken en dilemma’s rondom deze onderwerpen komen. Vervolgens gaan studenten en mkb samen aan de slag in zogenoemde challenges van zes tot twaalf maanden. Inmiddels zijn er uit de 180 challenges die er al geweest zijn onder meer vijf nieuwe startups ontstaan.

Laatstgenoemde werd door de jury aangewezen als de winnaar van de Pro-Motor Award 2020. De keuze baseerde de jury op de overweging dat hier sprake is van ‘een krachtige, brede samenwerking waarin de hele kennisketen de handen ineenslaat en er met een stevige opzet en vraag gestuurde aanpak zowel ‘massa’ als verbinding met een brede reeks van opleidingen is gerealiseerd.’

Het thema van dit jaar was de meerwaarde van pps voor het mkb. ‘Mkb is de groeimotor van de Nederlandse economie. Van de ruim 14.000 partners van publieke private samenwerkingen is 80 % mkb. Tegelijkertijd werkt het overgrote deel nog helemaal niet samen van het onderwijs. En dat is een gemiste kans, juist omdat door samen te werken zoveel - letterlijke en figuurlijke - winst valt te behalen’, aldus de organisatie.

 De uitreiking vond plaats op het Science Park in Amsterdam.