Winststijging voor Witteveen + Bos | Technisch Weekblad
Nieuws

Winststijging voor Witteveen + Bos

 Witteveen + Bos heeft in 2004 goede zaken gedaan. Zowel op de thuismarkt als in het buitenland ziet het Deventer ingenieursbureau perspectieven.

Deventer – In tegenstelling tot andere grote ingenieursbureaus, die veel last hebben van stagnerende markten, heeft Witteveen+Bos boven verwachting gepresteerd. Dit schrijft de directie in het jaarverslag over 2004.

Het bureau uit Deventer presteerde in veel opzichten beter dan de concurrenten uit de top tien van grootste bureaus. Zo nam de omzet toe van 67,9 miljoen naar 72,2 miljoen euro, een stijging van 6,3 procent. Het nettoresultaat steeg zelf met 10,2 procent: van 5,0 miljoen naar 7,4 miljoen. Volgens de directie, bestaande uit ir. H.A.A.M. Webers en ir. C.J. van Hassel, zijn de goede resultaten vooral te danken aan kostenbeheersing, een goed projectmanagement en de introductie van innovaties in de vakgebieden water milieu, infrastructuur en bouw. Als voorbeeld noemt het bureau nieuwe tunnelen bouwtechnieken, pijpleidingen op zee, dijkvernageling, effluentfiltratie, informatiebeveiliging, en NOx -metingen.

Het ingenieursbureau wil uitgroeien tot een technologisch hoogwaardig ingenieursbureau met een platte flexibele organisatie en een grote participatie van de werknemers. Nu bezitten directie en personeel samen alle aandelen. Witteveen+Bos telt bijna 670 medewerkers, verspreid over zeven Nederlandse en vier buitenlandse kantoren (Indonesië, Letland en Kazachstan).

Als een voorbeeld van een hoogwaardig project uit het afgelopen jaar noemt directie de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Hier gebruikt Witteveen+Bos een geavanceerd geodesiesysteem en moderne meetapparatuur voor controlemetingen bij de bouw van de ondergrondse stations.

Met Volker Wessels Vastgoed en Boskalis heeft Witteveen+Bos het ontwerp gemaakt voor Lago Wirense, het toekomstige randmeer om de Wieringermeer. Ook in het buitenland timmert Witteveen+Bos aan de weg. Zo werden riolerings en afvalwaterzuiveringsprojecten in Roemenië, Viëtnam en Indonesië gerealiseerd.

Dat er inmiddels twee vestigingen in Kazachstan zijn, is niet toevallig. Hier heeft Witteveen+Bos vorig jaar civieltechnische projecten uitgevoerd, zoals het ontwerp voor een steiger en kademuur in de baai van Bautino. Ook verzorgde men het toezicht op de bouw van een productieplatform van het Kashaganolieveld. In Deventer ziet men goede perspectieven in Kazachstan op het gebied van watervoorziening en bodemsanering.

In Ventspils (Letland) maakte W+B het ontwerp voor een nieuwe graanterminal, en een haalbaarheidsstudie van een olie- en kolenterminal in deze havenplaats.

In Jakarta pakte het bureau een landaanwinningsproject weer op na jaren van stilstand. Hier wil men 1200 hectare inpolderen voor een stedelijk ontwikkelingsplan voor de Indonesische hoofdstad.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!