Nieuws
Rainier Square Tower

Wolkenkrabber met revolutionaire composiet

Dankzij een staal-betoncomposiet voor de kern, is de verwachte bouwduur van de 58 etages hoge Rainier Square Tower in Seattle met 40 % gereduceerd. Het is voor het eerst dat dit systeem – een vlak hogesterktebeton tussen twee staalplaten in – wordt toegepast bij hoogbouw. De tijdsbesparing ontstaat omdat er door deze ‘sandwich’ geen wapening en geen vormwerk nodig is.

De geprefabriceerde bouwmodules van de firma MKA bestaan ieder uit twee stalen platen, onderling verbonden met stalen koppelstaven. De modules worden op de bouwplaats aan elkaar gelast en vormen zo de muren van de kern. Daarna stort men de holle ruimtes tussen de platen vol met hogesterktebeton. Dankzij het staal, hoeven de bouwers niet te wachten tot het beton is gehard, het stalen frame van de perimeter kan tegelijk met de kern omhoog.

‘Het systeem is het resultaat van jarenlange ervaring in het gebruik van stalen kolommen en stalen schuifwanden en ervaring met op prestaties gebaseerd seismisch ontwerpen’, zegt John Magnusson, woordvoerder van MKA. Uit testen blijkt dat het materiaal sterk en stijf genoeg is voor de bouw van een wolkenkrabber in een gebied waar zich regelmatig aardschokken voordoen.

Volgens het klassieke concept met een kern van gewapend beton zou de bouw van de 360 m hoge Rainier Square Tower 474 werkdagen duren. Maar met het nieuwe systeem duurt de bouw, volgens MKA, slechts 377 dagen. De aannemer bespaart aanzienlijk op de loon- en overheadkosten; MKA geeft niet aan of de materiaalkosten met het nieuwe systeem misschien hoger uitvallen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven