Nieuws

Zat afvalhout voor warmtenet Ede

Warmtebedrijf Ede/MPD Groene Energie nam vorige maand zijn tweede installatie voor verbranding van biomassa officieel in gebruik.

De twee nieuwe ketels, met elk een vermogen van 4,5 MW, draaien grotendeels op afvalhout uit de omgeving, de Gelderse Vallei. Ondertussen breidt Warmtebedrijf Ede zijn stadswarmtenet verder uit; van de ongeveer 10.000 aangesloten woningen en bedrijven (en een zwembad, sportaccommodaties en onderwijsinstellingen) wil men naar 20.000 warmteafnemers in 2020. Het plan is om een derde installatie – ook van 2 x 4,5 MW – te bouwen. De stoomturbines leveren ook elektriciteit aan het openbare net, met een capaciteit van 300 kW elk. Er is zelfs een warmteleiding die een fietspad vorstvrij houdt in de winter.

Prunusprobleem

Valentijn Kleijnen, directeur van Warmtebedrijf Ede, legt uit dat het initiatief om in Ede een stadsverwarmingsinstallatie op biomassa te bouwen voortkwam uit het zogenoemde Prunusprobleem, de woekering van de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina), ofwel bospest. Die wordt in de bosrijke omgeving gesnoeid en dient als grondstof voor de ovens. Daarnaast brengen veel burgers hun tuinafval naar de gemeentewerf; van daaruit gaat dat ook richting de twee biomassa-installaties. De hoeveelheid onkruid en snoeiafval is zo groot dat er dus nu al weer een derde installatie gepland staat.

Sweco begeleidde ontwerp en bouw van deze, nu in gebruik genomen, tweede installatie aan de Geerweg. Gemeente, provincie, woningcorporatie Woonstede en Alliander werken met MPD Groene Energie (een privaat bedrijf) samen om het warmtenet verder uit te breiden.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven