Nieuws
De testopstelling

Zeep bij gaswinning geanalyseerd

Benno Boeters |
Chemie & Materiaalkunde

  • Promotie TU Delft
  • Grootschalig toepasbaar op zee

Het gebeurt al sinds de jaren tachtig in de VS en wat later ook in Nederlandse gasvelden op land: injectie van ‘oppervlakte actieve stoffen’ – zeep – in de gasproductieput. Dat verbetert de stroming en zorgt voor een 10 tot 15 % grotere opbrengst. Nieuw is dat deze techniek met het promotieonderzoek van Dries van Nimwegen nu voor het eerst wetenschappelijk is geanalyseerd.

‘Met mijn onderzoek heb ik de effecten van zeep op de gas-vloeistofstroming in de productieput voor het eerst wetenschappelijk beschreven. Ik begon als technisch natuurkundige, maar nu promoveer op 15 juni aan de TU Delft in stromingsleer.’

Een reservoir met aardgas bevat ook altijd water. Zolang de druk hoog is, komt het gas vanzelf naar boven. Dan komt het omslagpunt; de druk wordt te laag om water en gas naar boven te duwen en in de verticale productiebuis bouwt zich een waterkolom op: liquid loading. Zeepinjectie leidt tot vorming van schuim, dat lichter is dan water en wel met het gas boven komt.

‘Maar net als bij de afwas: zeep in het water betekent niet meteen dat het gaat schuimen. Daarvoor moet je roeren’, zegt Van Nimwegen. Hoe de schuimvorming verloopt in de productiebuis heeft hij onderzocht in zijn onderzoeksopstelling in het Kramerslab in Delft: drie perspex buizen van 18 m lang in verschillende diameters.

De Nederlands Aardoliemaatschappij (NAM), opdrachtgever van het project, wil met deze kennis de gaswinning op land en zee optimaliseren. De techniek kan nu op grote schaal op zee worden toegepast omdat hiervoor biologisch afbreekbare zeep beschikbaar is.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven