Nieuws
zeesluis IJmuiden

Zeesluis IJmuiden 27 maanden vertraagd

De aanleg van de nieuwe zeesluis IJmuiden, die de grootste ter wereld moet worden, is met 27 maanden vertraagd. Dit hebben Rijkswaterstaat en bouwcombinatie OpenIJ bekendgemaakt.

In december 2017 stelde OpenIJ (BAM en VolkerWessels) vast dat er aanpassingen in de constructie van de deurkassen nodig waren. Het aannemersconsortium koos voor het pneumatisch afzinken van de betonnen caissons (de zogenoemde caissonmethode), in plaats van het heien van 1.200 funderingspalen. Door dit pneumatisch afzinken werden de torsiekrachten echter te groot, zo stelden ingenieurs van OpenIJ begin 2017 al vast.

Nu is bekendgemaakt dat de deurkassen van de sluis nog steeds volgens de caissonmethode kunnen worden geplaatst, maar dat de aanpassingen in de bouw die daarvoor nodig zijn, wel meer tijd vergen. Er worden nu hulpconstructies gebouwd om het caisson tijdens het afzinken stabiel te houden, die na het afzinken weer worden afgebroken.

Hoewel de overige bouwwerkzaamheden van de sluis gewoon doorgaan, betekent dit dat de eerste schepen uiterlijk in januari 2022 pas gebruik kunnen maken van de nieuwe zeesluis. Tot die tijd kunnen schepen gebruik blijven maken van de Noordersluis.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven