Nieuws

Zelflerend programma ontdekt superieur materiaal

Ingenieurs aan de Universiteit van Californië San Diego hebben dankzij een zelflerend computerprogramma een fluorescerend materiaal ontdekt waarmee witte led-lampjes goedkoop en makkelijk te produceren zijn.

Bestaande leds zijn gemaakt van zeldzame en dure stoffen, zoals terbium en yttrium. Het nieuwe materiaal, SLAO, bestaat daarentegen uit de veelvoorkomende elementen: strontium (S), lithium (L), aluminium (A) en zuurstof (O).

Meestal duurt het jaren om een verbeterd materiaal te ontdekken, maar de onderzoekers ontdekten SLAO echter in slechts drie maanden door de computer zichzelf te laten leren welke materialen het best werken. Van 918 mogelijke materialen was volgens het ontwikkelde algoritme SLAO de beste kandidaat.

De efficiëntie waarmee het materiaal fluoresceert is nu nog slechts 32 %. ‘We hebben met dit materiaal een excellente lichtkwaliteit bereikt. Nu werken we aan het optimaliseren van de efficiëntie’, aldus onderzoeker Ong.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven