Nieuws

'Zet technisch personeel voor de klas’

Om het tekort aan onderwijzers in technische vakken op te lossen zouden bedrijven werknemers 1 of 2 dagen per week beschikbaar moeten stellen om onderwijs te geven. Dit voorstel voor de inzet van ‘hybride docenten’ doet Doekle Terpstra als ‘aanjager’ van het Techniekpact, een samenwerkingsverband van overheid, onderwijs en bedrijven.

Naar schatting zijn er de komende paar jaar 2800 technische docenten extra nodig in het voortgezet onderwijs en mbo en 1800 in het hoger onderwijs. ‘Radicale problemen op de arbeidsmarkt vragen om radicale oplossingen. Als bedrijven niet duurzaam gaan investeren in het onderwijs, dan schieten ze zichzelf in de voet,' zegt Terpstra in een interview in het FD.

Frank Cörvers, professor onderwijsarbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg, juicht het plan toe maar betreurt dat de investeringen niet gedaan zijn toen de economie in een dip zat. Nu hebben bedrijven juist zelf ook een tekort aan technisch personeel. Maar door de stagnerende instroom vanuit het onderwijs zal dat probleem groeien als er niet meer docenten gevonden worden.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 24 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven