Nieuws

Zingende vlam voor efficiënter verbranden

Patrick Marx |
Energie, Vervoer & Logistiek

Een zogenaamde oscillerende verbranding, waarvan het principe al werd toegepast in de Duitse V1-raket, zorgt voor een efficiëntere droging en verbranding in de procestechnologie.

Het Maastrichtse bedrijf Pulsed Heat levert volgende maand de eerste commerciële installatie af aan Industriewater Eerbeek in de gelijknamige Gelderse plaats. Het waterzuiveringsbedrijf gaat er slib van papierfabrieken mee drogen en verbranden.

De kern van de installatie bestaat uit een metalen pot – formaat jampot. Uit de pot steekt een uitlaat met daaromheen een ringvormige opening, het luchtventiel. In de pot verbrandt propaan of aardgas. Via het luchtventiel stroomt lucht in de pot, tijdens de verbranding echter stijgt de druk en stroomt verbrandingsgas deels door het ventiel. De luchttoevoer daalt en de vlam smoort. Doordat de pot warmte uitstraalt, koelt deze af, daalt de druk en stroomt weer lucht naar binnen. De verbranding start opnieuw. Dit proces herhaalt zich tweehonderd keer per seconde.

‘Zo’n tien tot vijftien procent van de verbrandingsenergie komt vrij als kinetische energie in plaats van warmte’, zegt ingenieur Jo Ploumen van Pulsed Heat. ‘De uitlaatgassen hebben genoeg bewegingsenergie om procesmateriaal in een reactor te laten wervelen. De gassen zijn 500 tot 1.300 graden Celsius heet en kunnen het procesmateriaal drogen en verbranden. De reactietijd is kort: slechts enkele seconden, tegen ruim een half uur in een fluid bed reactor waar elektrische ventilatoren de werveling veroorzaken.’

In 1777 ontdekte de in Leiden opgeleide Ierse arts Bryan Higgins dit fenomeen. Hij noemde het de zingende vlam, vanwege het fluitende geluid. De Duitse V1-raket gebruikte een pulserende straalmotor en was herkenbaar aan zijn geluid. De complexe regeling van het proces maakt een commerciële toepassing nu pas haalbaar. Uitvinder Jan Postmes werkte er twintig jaar aan.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven