Nieuws

Zonlicht zet CO₂ om naar methaan

Jacques Geluk |
Chemie & Materiaalkunde, Energie, Onderzoek & R&D

Zonlicht is direct te gebruiken als ‘brandstof’ voor het aandrijven van chemische processen. TNO en de Belgische Universiteit Hasselt ontwikkelden het innovatieve concept dat dit mogelijk maakt.

Bij lage temperatuur en met zonlicht als duurzame energiebron is CO₂ om te zetten naar de brandstof methaan, zo ontdekten zij. ‘TNO heeft in samenwerking met de Universiteit Hasselt een katalysator ontwikkeld die zonlicht op een efficiënte manier invangt en als energiebron beschikbaar stelt voor de omzetting van CO₂ met waterstof naar methaan. Daarbij gebruiken we 55 % van het beschikbare zonlicht, wat buitengewoon efficiënt is in vergelijking met eerder gerapporteerde concepten’, zegt prof.dr. Pascal Buskens namens beide organisaties.’ Deze innovatie kan gelijktijdig bijdragen aan de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie en de vermindering van CO₂-uitstoot.

Voordelen

‘Het is een voordeel dat we de omzetting kunnen aandrijven met zonlicht als enige duurzame energiebron. Verdere voordelen zijn dat we op deze manier het proces bij veel lagere temperatuur kunnen uitvoeren dat wanneer we het met conventionele verwarming zouden doen.’ Conventionele fotokatalysatoren gebruiken in de meeste gevallen alleen het UV-deel van het zonlicht, waardoor een groot deel van het licht ongebruikt blijft en de efficiëntie veel lager is. ‘Daarnaast maken we van het ongewenste afvalproduct CO₂ iets bruikbaars, namelijk methaan, dat als brandstof of chemische bouwsteen kan worden ingezet’, aldus Buskens. ‘We hebben dit concept ontwikkeld binnen het Interreg-project EnOp, dat is gestart 1 september 2016. Dat betekent dat we er nu drie jaar mee bezig zijn.’ De resultaten zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel van prof. Buskens, prof. dr. Marlies Van Bael (Universiteit Hasselt)en hun medewerkers.

Dit concept maakt het mogelijk zeer efficiënt chemische producten en brandstoffen te maken met zonlicht als duurzame energiebron. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of ook farmaceutische producten of synthesegas op deze manier zijn te produceren.

 

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven