Zonne- en windenergie op Eindhovense woontoren | Technisch Weekblad
Nieuws

Zonne- en windenergie op Eindhovense woontoren

De Eindhovense woontoren Haasje Over heeft sinds deze week een eigen energiefabriek. Op het dak is een PowerNEST geplaatst, een geïntegreerde en modulaire dakconstructie met verticale windturbines en zonnepanelen. De installatie op Haasje Over bestaat uit vier windturbines en 296 zonnepanelen die naar schatting maar liefst 140 MWh per jaar zullen opleveren. 

De PowerNEST is het resultaat van een samenwerking tussen wooncorporatie Trudo, IBIS Power (dat innovatieve manieren van energieopwekking ontwikkelt) en OpenRemote, leverancier van een energiemanagementplatform. De partijen zochten naar een oplossing dan enkel zonnepanelen op het dak, omdat in praktijk vaak maar maximaal 30% van de beschikbare dakruimte voor zonnepanelen gebruikt worden.

Met een PowerNEST wordt een dakconstructie van 4,8 meter hoog bovenop een gebouw geplaatst. Doordat de constructie over de dakrand steekt is meer dan 100% van het totale dakoppervlak beschikbaar is voor opwekking van zonne-energie. De tweezijdige zonnepanelen oogsten ook zonne-energie uit interne lichtreflecties, waardoor de opbrengst ook nog eens met 20% tot 30% wordt verhoogd. De turbines zijn zo ontworpen dat ze goed op elkaar in werken.

De ontwikkeling van de PowerNEST is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidies vanuit het Rijk en de Europese Unie (SDE++ en OPZuid) en dankzij ondersteuning door Stimulus en Real1ze. De resultaten van deze stroomfabriek zullen worden gedeeld met onder meer het samenwerkingsverband van de Eindhovense woningcorporaties en de gemeente Eindhoven.

Een jaar eerder is in Rotterdam eveneens een PowerNEST geplaatst, bestaande uit drie 3kW windturbines en 144 325Wp zonnepanelen. De energieopbrengst daarvan was in de laatste, zonnige maand juni 7714 kWh. Het overgrote deel daarvan is zonne-energie, wat de vraag oproept of de windturbines economisch interessant en duurzaam genoeg zijn. Simpele rekensommen lijken erop te wijzen dat enkel zonnepanelen een betere keuze is.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!