Zonneboot met draagvleugels | Technisch Weekblad
Nieuws

Zonneboot met draagvleugels

Op 1 mei doopte Dorian van Rijsselberghe, Olympisch kampioen windsurfen, de TU Delft Solar Boat 2018. Na de doop maakte de boot haar eerste publieke vaartocht in de Oostpoort te Delft.

Elk jaar werkt een nieuw team van de TU Delft aan een boot die volledig vaart op zonne-energie; Zo wil het laten zien wat er in de maritieme sector mogelijk is met duurzame energie. Afgelopen weekend vond de eerste race plaats in Akkrum, waarbij het Delftse team de tweede plaats behaalde in de topklasse; het Clafis Victron Energy Solar Boat Team behaalde de eerste plek. De race was een voorbereiding op de wereldwijde zonneboot-competitie Solar Sport One.

De Delftse boot weegt slechts 115 kg; dit komt omdat de romp bestaat uit koolstofvezels; andere delen zijn gemaakt van aluminium en met een 3d-printer geproduceerd. Dit om zoveel mogelijk materiaal – en dus gewicht – te besparen.

Bij een snelheid van 20 km/h ontstaat door de twee T-vormige draagvleugels onder de boot genoeg liftkracht om de romp volledig uit het water te tillen. In april werd door studenten aan de TU  Delft een onderzoek naar de draagvleugels gepubliceerd: ze ontdekten dat de boot stabiel blijft door hetzelfde correctie-principe als bij een fiets. Om op een fiets overeind te blijven, stuurt men automatisch in de richting waarin de fiets neigt te vallen. Zo blijft het zwaartepunt van de fiets tussen de twee wielen: op de boot wordt dit sturen in de valrichting door de piloot gedaan. Daarnaast houdt een autonoom systeem de boot op een constante hoogte ten opzichte van het water. De nieuwe boot heeft een zonnedek van 9,2 m2 en een besturingssysteem dat energie bespaart in de bochten bij hogere snelheden. Door al deze optimalisaties bereikt de Solar Boat 2018 een snelheid van 35 km/h op hetzelfde vermogen als dat van een waterkoker.

De zonneboot van vorig jaar haalde een snelheid van 55 km/h en brak daarmee het snelheidsrecord van het team; de huidige boot behaalde afgelopen weekend bij de race in Akkrum een snelheid van 42 km/h. De komende weken gaat het team de boot verder testen en verbeteren voor de eerste race van de Solar Sport One in Purmerend op 22 juni.