Zonnecelverf | Technisch Weekblad
Nieuws

Zonnecelverf

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS, claimen een nieuwe manier te hebben gevonden om zonne-energie te verkrijgen.

Volgens Marc A. Baldo, die het onderzoek leidde, wordt zonlicht verzameld op een groot oppervlak, zoals bijvoorbeeld een raam. Dit licht wordt geconcentreerd afgevoerd naar de randen van dit oppervlak door middel van door MIT ontwikkelde solar concentrators. Deze solar concentrators van MIT bestaan namelijk niet uit spiegels en lenzen die het opgevangen zonlicht bundelen (zoals conventionele solar collectors), maar uit twee speciale lagen, die op de glazen ruiten ‘geverfd’ worden.

Deze verflagen werken samen om de zonne-energie van een bepaalde golflengte te absorberen en deze weer uit te stralen in een andere golflengte. Deze geconverteerde zonne-energie wordt uitgestraald naar de randen van de ruiten, waar de energie wordt geabsorbeerd door zonnecellen die in de kozijnen van de ruiten zitten.

Lees verder onder de afbeelding.

Solar Concentrators

Een artist impression toont hoe de solar collector van MIT bestaande zonnecollectoren efficiënter kan maken. (beeld: NSF)


Dit idee is niet nieuw: het stamt al uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. Het idee werd toen echter losgelaten, omdat de hoeveelheid opgewekte energie te laag was. Verscheidene ontwikkelingen op technisch gebied en het nodige onderzoek van MIT hebben er voor gezorgd dat de techniek nu wel goed toepasbaar is en een veel meer energie oplevert.

Hoge gebouwen met veel ruiten lenen zich uitstekend voor deze nieuwe vinding en kunnen in essentie makkelijk worden omgebouwd in energie-opwekkers. Maar ook bestaande zonnecollectoren kunnen met de solar concentrators van MIT geverfd worden, waardoor hun efficiëntie volgens sommige onderzoekers met misschien wel 50% kan toenemen. Het onderzoeksteam verwacht dat de technologie over ongeveer drie jaar in productie kan.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!