Zonneschotel MIT succesvol getest | Technisch Weekblad
Nieuws

Zonneschotel MIT succesvol getest

Onderzoekers aan het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben succesvol hun prototype van een zonneschotel getest.

De schotel is bijna 3,7 meter in doorsnee en is gemaakt van een dun frame van aluminium waarop spiegels zijn geplaatst. De zonneschotel concentreert het zonlicht, zodat er een lichtbundel ontstaat die duizend keer zo sterk straalt als de zon zelf. In het midden van de schotel zit een aluminium buis van ruim 3,5 meter met aan het uiteinde een zwartgeverfde spoel met daarin water. Wanneer de schotel naar de zon wordt gericht, verdampt het water in de spoel vrijwel onmiddellijk tot stoom.

Deze snelle productie van stoom zou voor bedrijven interessant kunnen zijn. Zo kan de techniek bijvoorbeeld gebruikt worden voor het opwarmen en afkoelen van grote gebouwen, maar ook om stoomturbines aan te drijven en elektriciteit te genereren. De lage productiekosten van de schotel zouden hem voor bedrijven nog interessanter maken. Volgens de onderzoekers is de zonneschotel de meest efficiënte machine om zonne-energie te verzamelen tot nu toe.