Nieuws

Zonnewarmte voor Silkeborg

Henk Tolsma |
Energie, Milieu & Duurzaamheid

Bij Silkeborg is de grootste zonnewarmte-installatie van Denemarken, met een collectoroppervlak van 157.000 m², in gebruik genomen.

Installateur Arcon-Sunmark heeft hier ruim 12.000 vlakkeplaatcollectoren van eigen ontwerp neergezet, die volgens de fabrikant 20 % efficiënter zijn dan soortgelijke collectoren, onder andere vanwege betere isolatie en anti-reflexmaat­regelen. De installatie kan met een geplande jaarlijkse opbrengst van 80.000 MWh in 20 % van de warmtevraag van de stad Silkeborg voorzien; de rest komt van conventionele stadsverwarming. De opwekkingskosten van zonnewarmte bedragen € 0,03 à 0,04 per kWh, wat vooral mogelijk is vanwege de lage grondkosten op het Deense platteland. Denemarken telt inmiddels ruim honderd van dergelijke zonnewarmte-installaties.

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

Naar boven