Zwarte Cross vervangt dieselgenerator door zon-aggregaten | Technisch Weekblad
Nieuws

Zwarte Cross vervangt dieselgenerator door zon-aggregaten

Mark van der Heijden | woensdag 13 juli 2022
Energie

De herrie veroorzakende en CO2-uitstotende dieselgeneratoren zijn bij de Zwarte Cross deels verleden tijd. Het festival in de Achterhoek, dat donderdag 14 juli van start gaat, zal gebruik maken van een 120 kVA zon-aggregaat. De zon-aggregaat kan een dieselaggregaat volledig vervangen en voorkomt daarmee de uitstoot van ongeveer 7,5 kiloton CO2.

Een zon-aggregaat bestaat uit twee ingebouwde aggregaten. Het primaire aggregaat bestaat uit 144 zonnepanelen, een 120 kWh lithiumaccu en een 120 kW omvormer. Dit deel werkt volledig zonder uitstoot, geluid of brandstofverbruik. Daarnaast is er een back-up 120 kVA aggregaat dat op bio-diesel HVO100 werkt. De back-up stapt in bij een storing of een plotselinge piekbelasting. 

De zon-aggregaat wordt geleverd door Volta Energy. Eerder voorzag het bedrijf uit Duiven festivals als Paaspop, Awakenings en Defqon van deze oplossing. Ook met de Zwarte Cross werkt Volta Energy al langer samen. In 2019 was het terrein testlocatie voor de Volta 3 kVA aggregaten. 

“Dat we nu weer op Zwarte Cross staan en het gehele terrein in plaats van een deel voorzien en er onze nieuwste 120 kVA aanwinst in kunnen zetten, versus de 3 kVA in 2019 geeft goed de groei van zowel de vraag als ons bedrijf aan”, zegt Roel Bleumer, met zijn broer Luc oprichter Volta Energy.

 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!