Zweven voor je studie | Technisch Weekblad
Nieuws

Zweven voor je studie

Thomas van de Sandt | vrijdag 22 september 2006
Wiskunde & Fysica, Vervoer & Logistiek, Arbeidsmarkt & Onderwijs

Gewichtsloos zweven in een vliegtuig als onderdeel van je studie: Vier Delftse studenten testten de afgelopen week hun uitrolbare satellietantenne tijdens een parabolische vlucht van de Esa boven Bordeaux.

‘Het was fantastisch en ook spannend. We hebben heel lang gewerkt om onze experimenten voor te bereiden en dan heb je 25 seconden de tijd om ze uit te voeren’, vertelt Dick Alleweld van het Delftse team. ‘Je moet bovendien weer helemaal opnieuw leren bewegen. Een heel vreemd gevoel.’

De jaarlijkse parabolische vlucht van de Europese ruimtevaartorganisatie Esa biedt studenten uit Europa en Canada de kans onderzoek te doen in gewichtsloze omstandigheden. De Delftse studenten testten in het kader van het Delfi-C3 project een oprolbare antenne voor microsatellieten.

Voor dergelijke kleine satellieten (de Delfi-C3 van de TU Delft weegt 3 kg en meet 10x10x30 cm) is de antenne vaak groter dan de satelliet zelf. De Delftse studenten bedachten daarom een systeem, waarbij de antenne zit opgerold in een doosje van vier bij vier centimeter. Het is een soort omgekeerde rolmaat, waarbij het lint naar buiten schiet. Bij tests in Delft verdraaide de antenne echter nogal eens tijdens het uitrollen, waarbij de satelliet zou kunnen beschadigen. ‘We denken dat dat komt door de zwaartekracht’, zegt Joost Elstak, die op de antenne afstudeert.

Om dat aan te tonen testten de studenten het systeem in gewichtsloze toestand tijdens de parabolische vluchten. Met twee camera’s hielden zij het uitrollen van de antenne in de gaten. Bovendien hadden zij een mock-up satelliet ondergespoten met zogenaamd witnesspaint, dat de geringste aanraking van de antenne met de satelliet zichtbaar maakt.

‘We zijn op dit moment nog bezig met het analyseren van de data, dus het is nog te vroeg om conclusies te trekken. We hebben tot dusver nog niet gezien dat de antenne de mock-up heeft geraakt. Wel is de antenne een aantal keer niet uitgerold. Waarom is nog onduidelijk, maar als straks een micro-satelliet de ruimte in gaat moet het wel in één keer goed zijn’, aldus Dick Alleweld.

De TU Delft hoopt in juni 2007 vanuit India haar eerste kleine satelliet, de Delfi-C3, te lanceren. De universiteit ziet in de toekomst een zwerm micro-satellieten grotere satellieten vervangen, omdat zij minder kwetsbaar zouden zijn voor beschadigingen.