Nieuws | Technisch Weekblad

Nieuws

‘s Werelds scherpste satellietbeelden voor iedereen binnen bereik

woensdag 23 december 2020

Er draait een satelliet om de aarde met een camera die zo krachtig is dat hij objecten van slechts 50 x 50 cm in beeld kan brengen. Deze super scherpe foto’s worden gebruikt voor militaire, milieu-, energie- en wetshandhavingsdoeleinden. Sinds kort kunnen ook ‘gewone burgers’ fotoverzoekjes indienen voor deze ruimtecamera.

De allerkleinste kerstboom

maandag 21 december 2020

De kleinste kerstboom in Nederland (en waarschijnlijk zelfs in de hele wereld), is gemaakt door Maura Willems, student technische natuurkunde aan de TU Delft. Bovenin het boompje prijkt een minuscule piek.

Testvluchten boven Engbertdijksvenen

maandag 21 december 2020

Veel wetenschappers vinden het een verademing om hun lab of laptop even achter zich te kunnen laten en ‘het veld’ in te gaan – letterlijk zelfs, in het geval van ICT-onderzoeker Panagiotis Nyktas en NRM-masterstudent Douglas Gichangi. In Engbertdijksvenen werken ze aan een project om met geavanceerde technologie de populatie wilde zwijnen in kaart te brengen.

Cybersecurity met kerst: de gebruiker is key

maandag 21 december 2020

Cybersecurity en informatiebeveiliging staan bij bedrijven en overheidsinstellingen hoog op de agenda. Helaas niet alleen daar, maar ook bij criminelen. “Juist om die reden kan ik niet teveel delen met Cursor”, zegt Bart Luijten, de nieuwe directeur van de afdeling Information Management and Services (IMS). Toch zijn er vragen die Cursor niet onbesproken wil laten. Moet na de cyberaanval op de Universiteit Maastricht, vorig jaar rond kerst, de TU/e zich zorgen maken over de komende vakantieperiode?

Wat doet de hersentumor?

vrijdag 18 december 2020

Goedaardige tumoren in de hersenen stellen artsen voor een dilemma: is een risicovolle operatie noodzakelijk, of is bestralen bij dit gezwel een verstandiger plan? Promovendus Patrick Langenhuizen analyseerde duizenden MRI-scans van zogeheten brughoektumoren om die vraag te beantwoorden.

Tip: Gezichtsherkenning populairder door corona

woensdag 16 december 2020

MIT Technology Review maakt sinds enkele maanden de interessante podcast ‘In machines we trust.’ De ondertitel ‘A podcast about the automation of everything’ dekt de lading aardig. Inmiddels zitten we midden in een vierdelige serie over onverwachte toepassingen van gezichtsherkenning, dat nieuwe instrument waarmee, zoals inmiddels genoegzaam bekend, minderheden vaak tegen problemen aanlopen. Etnische minderheden, die in databases met trainingsafbeeldingen ondervertegenwoordigd zijn, worden vaak minder goed herkend, met uitwassen als arrestaties van onschuldigen tot gevolg.

Eerste foto zonnevlek door Inouye telescoop

woensdag 16 december 2020

Deze maand presenteerde de Hawaïaanse Daniel K. Inouye Zonnetelescoop zijn eerste foto van een zonnevlek. De Inouye telescoop is ’s wereld grootste zonne-observatorium en zal gebruikt wordt voor uitgebreid onderzoek naar zonneactiviteit.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!