Nieuws | Technisch Weekblad

Nieuws

Zwaartekrachtgolvenlab in Limburg

zondag 14 november 2021

Op 8 november werd in Maastricht ETpathfinder geopend door demissionair OCW-minister Ingrid van Engelshoven. ETpathfinder gaat niet op zoek naar buitenaards leven. Dit hypermoderne natuurkundelaboratorium gaat dienen als proeftuin voor de ontwikkeling van technologie voor toekomstige zwaartekrachtsgolfdetectoren.

Tygron maakt de effecten van klimaatadaptatie zichtbaar

vrijdag 12 november 2021

Misschien hebben de politici in Glasgow toch een uitweg uit de klimaatverandering gevonden. Waarschijnlijker is echter dat Nederland zich moet wapenen tegen hogere temperaturen en meer hevige regenval. Het Tygron Geodesign Platform helpt daarbij de juiste aanpak te kiezen.

Luchtkwaliteit Eindhoven aantoonbaar beter met ‘Longen van de Stad’

woensdag 10 november 2021

De luchtkwaliteit in Europa en in Nederland voldoet op veel plaatsen niet aan de advieswaarden van de World Health Organization (WHO). Het slim integreren van luchtzuiveringstechnologie op vervuilende hotspots in de openbare ruimte kan de fijnstofconcentraties in steden substantieel verminderen. Dat concluderen de TU/e, ENS Clean Air, Air Liquide en de gemeente Eindhoven uit het pilotproject ‘Longen van de Stad’, waarbij in het centrum van Eindhoven het effect van luchtzuiveringsinstallaties in ondergrondse parkeergarages is gemeten.

Betere neerslagvoorspelling dankzij AI

maandag 8 november 2021

Het AI-bedrijf DeepMind is er op basis van deep learning in geslaagd weersvoorspellingen te doen die noodweer exacter voorspellen dan tot nu toe mogelijk was, meldt vakblad Nature. Neerslagvoorspellingen voor de komende twee uur (vakterm: nowcasting) zijn voor bestaande meteorologische modellen een zware dobber. Dat is jammer, want accurate korte-termijnvoorspellingen van regen zijn onder meer van belang voor veiligheidsdiensten, luchtvaart en waterhuishouding. Bestaande modellen voor nowcasting combineren radarbeelden van actuele regenval met natuurkundige modellen over hoe wolken en waterdruppels bewegen, hoewel die mechanismen juist bij noodweer vaak anders verlopen.

Wie of wat is Facebook metaverse?

vrijdag 5 november 2021

Voor Facebook draait het vanaf nu om de metaverse. Het social media-bedrijf introduceerde de nieuwe virtuele wereld eind oktober tijdens Connect 2021, hun jaarlijkse ontwikkelaarscongres en kondigde en passant aan het moederbedrijf Meta te noemen. Eerder al meldde het dit jaar zeker 10 miljard dollar te steken in Facebook Reality Labs, de metaverse-divisie van het bedrijf, én zei het voor de metaverse de komende vijf jaar 10.000 nieuwe banen in de EU te creëren. Wat is metaverse, en wat heeft Facebook ermee te maken?

Ontdekken in het DiscoverLab

donderdag 4 november 2021

Aanraken is een must in het Museon in Den Haag, hét museum voor kinderen en jongeren die interesse hebben in cultuur en wetenschap. Daar worden zij op een interactieve manier geïnspireerd om de wereld te ontdekken.

ArboTechniek Veiligheidsapp

donderdag 4 november 2021

Werk je in de installatie- of isolatiebranche en wil je de laatste informatie over veilig en gezond werken? Of wil je als leidinggevende zorgen voor een veilige omgeving? De gratis ArboTechniek Veiligheidsapp is er dan voor jou.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!