Nieuws | Technisch Weekblad

Nieuws

Green Team ondanks vertraging trots op Aurora X

maandag 3 mei 2021

Green Team Twente presenteerde vrijdagmiddag de Aurora X. Hoewel de waterstofauto nog niet helemaal af is en er vroegtijdig een streep ging door de Shell Eco Marathon, blikt het studententeam tevreden terug op een even succesvolle als intense bouwperiode, aldus communicatiemanager teamlid Anna Bruijning (communicatie).

Schep orde in de samenhang van natuurkundige processen

vrijdag 30 april 2021

Bij nieuwbouw en renovatie krijgen ingenieursbureaus steeds vaker te maken met duurzaamheid, gezondheid van de gebruikers, energiebesparing en nieuwe circulaire bouwmaterialen. Dat maakt goede simulatie van thermisch gedrag in het gebouw een cruciale eerste stap in energieneutraal en circulair bouwen, met oog voor de gezondheid van de eindgebruiker.

SolarDuck installeert drijvend zonne-energieplatform

vrijdag 30 april 2021

SolarDuck, een Nederlandse startup in duurzame energie, heeft haar eerste drijvende zonne-energieplatform geïnstalleerd. Het project – ook wel Demonstrator genoemd – bestaat uit vier driehoekige modules die met floaters op het water rusten en aan de bovenkant voorzien zijn van zonnepanelen. De Demonstrator dobbert in de Waal bij IJzendoorn en zal energie leveren aan het netwerk.

TU’s praten politici bij over technische ontwikkelingen

vrijdag 30 april 2021

Kamerleden, andere politici en hun medewerkers ontbreekt het vaak aan actuele kennis over allerhande technische ontwikkelingen. Om dat gat te vullen bieden de vier technische universiteiten vanaf 21 mei tot aan het zomerreces elke vrijdag een 4TU.Binnenhofcollege aan om ze bij te praten. TU/e-hoogleraar Maarten Steinbuch, die ook een digitaal college voor zijn rekening neemt, noemt een “leuke vorm” om aan die groep kennis over te dragen.

Allereerste uit beton geprinte huis klaar voor bewoning

vrijdag 30 april 2021

Betonnen bruggen uit de printer bestaan al, maar een woning? Die comfortabel bewoonbaar is en voldoet aan alle bouwvoorschriften? Dat is een wereldprimeur, glimt TU/e-hoogleraar Theo Salet op de bouwplaats in de Eindhovense wijk Meerhoven. Salet ontwikkelde met zijn onderzoeksgroep de techniek en werkte samen met onder andere bouwbedrijf Van Wijnen en de Gemeente Eindhoven aan het project, dat de naam Milestone draagt.

Xprize voor CO2-vastlegging in cement

donderdag 29 april 2021

Twee bedrijven die CO2 vastleggen in cement hebben samen de Carbon Xprize gewonnen. De Carbon Xprize 5 jaar is geleden gestart om nuttige toepassingen te ontwikkelen voor de CO2 die bij een Amerikaanse kolencentrale en een Canadese gascentrale uit de schoorsteen komt. De productie van cement is verantwoordelijk voor 8 tot 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot volgens Marcius Extavour, vicepresident klimaat en energie bij de non-profit Xprize.

‘Meer innovaties in schone energie nodig’

donderdag 29 april 2021

Innovatie in duurzame energietechnologie is tussen 2017 en 2019 met 3,3% toegenomen. Deze groei is onvoldoende om de klimaatdoelstellingen te halen, stellen het Europees Octrooibureau (EOB) en het Internationaal Energieagentschap (IEA).

De hightech achter uw croissants

woensdag 28 april 2021

Als techneut of ingenieur ben je het liefst met innovatie en doorontwikkeling van technische installaties bezig. Maar een succesvol bedrijf ontkomt er niet aan om ook over de intellectueel eigendom strategie na te denken. ‘Ook de lettertjes moeten kloppen’.

Oliewinning Schoonebeek bereikt nieuw hoogtepunt

woensdag 28 april 2021

De oliewinning in Schoonebeek heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Dankzij technische aanpassingen kan de NAM hier nu dagelijks zo’n 8.400-9.000 vaten olie winnen. ‘Er is ongeveer een verdubbeling in de productie gerealiseerd’, aldus NAM-woordvoerder Hein Dek.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!