Nieuws | Technisch Weekblad

Nieuws

Transformatoren voor Hollandse Kust Noord

vrijdag 4 juni 2021

Twee transformatoren (400MVA/230kV) voor offshore windpark Hollandse Kust Noord zijn met binnenvaartschip Gendtia verscheept naar Hoboken bij Antwerpen, waar ze op de werf van ENGIE Fabricom op platformen worden gemonteerd. De transformatoren van 300 ton per stuk zijn gefabriceerd door Royal Smit Transformatoren, dat voor TenneT ook al de transformatoren voor Hollandse Kust Zuid had vervaardigd.

Belgen bundelen krachten in productie groene waterstof

woensdag 2 juni 2021

Zes Belgische bedrijven en onderzoeksinstellingen, waaronder DEME, vormen een consortium en gaan miljoenen investeren in onderzoek om de productie van groene waterstof efficiënter te maken. Dit moet leiden tot de bouw van een prototype van een nieuw soort elektrolyse-installatie in 2023.

Cruiseschepen met hybride brandstofcellen

dinsdag 1 juni 2021

Cruiseschepen zijn drijvende steden, die op de meest vervuilende brandstoffen draaien. Zo schetste een medewerker van de internationale milieuorganisatie Transport & Environment eens het probleem van de vakantieoorden. Ze stoten veel vervuilende stoffen uit en liggen in vergelijking met vrachtschepen ook nog eens langer in havens, waardoor ze het milieu relatief ernstiger belasten.

Duitse elektrische motor zendt stroom draadloos naar de rotor

dinsdag 1 juni 2021

Automakers werken wereldwijd aan elektrische motoren die geen permanente magneten gebruiken. Voor die magneten zijn immers zeldzame aardmetalen die voor 97% uit China komen en die alsmaar duurder worden. Ook aardmetalen die elders worden gemijnd belanden toch weer in China om daar verwerkt te worden in permanente magneten. Het winnen van aardmetalen veroorzaakt allerlei sociale en milieuproblemen die afbreuk doen aan het duurzame imago van een elektrische auto.

Polymeerpleister stelpt het bloeden bij operaties

maandag 31 mei 2021

Begin mei is een eerste patiënt geholpen met GATT-Patch, een innovatieve bloedstelpende pleister. Een door het bedrijf GATT Technologies zelf ontwikkelde polymeer plakt aan het orgaan, stolt het bloeden en sluit de getroffen organen. ‘Dit moet de nieuwe wereldstandaard worden.’

Stil racemonster met 200 pk elektromotor

maandag 31 mei 2021

Van 0 naar 100 km/h in minder dan 3 seconden, een topsnelheid van 300 km/h en 200 pk vermogen. De Delta-XE die het studententeam Electric Superbike Twente uit Enschede heeft gepresenteerd heeft alles wat een racemotor nodig heeft – nou ja, behalve de ronkende motor dan.

Little Island: Pierpark op palen in New York

maandag 31 mei 2021

Een particuliere investering van $260 miljoen in een publieke voorziening is zelfs voor Amerikaanse begrippen imponerend. Dat is het bedrag dat media-magnaat Barry Diller en zijn vrouw, modeontwerpster Diane von Furstenberg, hebben opgehoest voor de aanleg van Little Island, een park op palen in de Hudson rivier bij Manhattan. Het eilandje dat op 21 mei open ging voor het publiek, staat in het water en is via twee loopbruggen verbonden met het Meatpacking District, het centrum van de New Yorkse modewereld.

DEME doopt 's werelds krachtigste snijkopzuiger

vrijdag 28 mei 2021

Op 21 mei was het eindelijk zover. In Vlissingen vond de doopplechtigheid plaats van het 'schip der schepen' in de vloot van baggerconcern DEME, de megacutterzuiger 'Spartacus'. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW is het schip in staat op ongeëvenaarde snelheid harde grond te snijden.

‘Ventilatie is nu even belabberd als sanitatie in 1800’

vrijdag 28 mei 2021

Een groep internationale onderzoekers pleit in toptijdschrift Science voor een drastische aanscherping van ventilatienormen voor de volledige gebouwde omgeving om de verspreiding van covid-19 te voorkomen en toekomstige uitbraken van pathogenen via de lucht voor te zijn. Om van iedere binnenruimte een pathogeen-arme, gezonde omgeving te maken is een paradigmaverschuiving nodig die zich laat vergelijken met het ‘Sanitary Report’ van Chadwick in 1842, waarin steden werden opgeroepen schone drinkwatervoorzieningen en rioleringssystemen aan te leggen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!