Opinie&Analyse | Technisch Weekblad

Opinie&Analyse

Als zelfs infrastructuur gepolariseerd wordt

zondag 18 april 2021

Eindelijk was het Infrastructuurweek, vorige week in de VS. Wanneer de vorige president een week aankondigde waarin hij plannen zou aankondigen om de belabberde infrastructuur van het land te verbeteren, kwam er zó vaak iets tussen dat ‘infrastructuurweek’ een begrip werd voor de onmacht van de president om iets constructiefs te doen. Maar de nieuwe president blijkt echt iets van plan.

Europa kan geen chips bakken

donderdag 15 april 2021

Het is eigenlijk vreemd dat we in Europa geen smartphone vanuit de basisgrondstoffen kunnen maken. De EU kent geen chipindustrie in een tijd dat we data als de nieuwe olie zien, en geïntegreerde chips als productieplatforms en raffinaderijen.

Wetenschappers laten de lezer wel erg hard werken

zondag 4 april 2021

Ik heb twee weken geleden de laatste review gedaan (samen met honderden andere wetenschappers) van het nieuwe Assessment Report van het IPCC. Dat is hét rapport waarin de wetenschap voor de rest van de wereld op een rijtje zet hoe het staat met het klimaat en hoe we zoveel mogelijk leed in de toekomst kunnen voorkomen.

Verblind door de lange termijn

zaterdag 3 april 2021

Soms moet je je niet door de lange termijn laten afleiden, omdat onmiddellijke actie vereist is. Dat klinkt gek: de lange termijn is toch dat ondergeschoven kindje dat structureel te weinig aandacht krijgt? Zonder meer waar. Het is zowel verstandig als fascinerend om meer over de lange termijn na te denken, hoewel Keynes er natuurlijk al op wees dat de enige zekerheid is dat we op de lange termijn allemaal dood zijn. Tegelijk is het ook erg waarschijnlijk, dat de meesten van ons dan achterkleinkinderen zullen hebben.

Worden NFTs een vloek of een zegen voor het klimaat?

vrijdag 2 april 2021

Sinds de veiling van een op blockchain gebaseerd digitaal watermerk van het fotobestand Everydays—The First 5,000 Days van kunstenaar Beeple $69 miljoen opbracht en de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey voor $2,9 miljoen over de toonbank ging, staat de kunstwereld op zijn kop. Non-fungible tokens (NFTs) roepen vooralsnog vooral veel vragen op. Vormen ze een klimaatramp in de dop? Waar ligt de grens van de toepassingmogelijkheden? En wat bezit je eigenlijk als je de eigenaar van een NFT bent?

Niet door kennis gehinderd

vrijdag 19 maart 2021

Jinek, 9 maart. Ik val in een talkshow zonder corona-experts, maar met een weerdeskundige, cabaretiers, een columnist, een schrijver. Een verademing, denk ik dan nog. Misschien gaat het wel over cultuur. U weet wel, dat containerbegrip van alles wat in goede tijden als bijzaak voor lief wordt genomen en in slechte tijden plots voor de essentiële kleur in het leven blijkt te zorgen.

Mens en AI: de winnende combinatie

vrijdag 19 maart 2021

Privacy schending is een risico dat oneerlijk verdeeld is over de samenleving. Dat maakt een EU-onderzoek naar Explainable AI meer dan terecht, en het rechtvaardigt overheidsingrijpen op ondoorzichtige algoritmes.

Meer vraagtekens, minder uitroeptekens

donderdag 4 maart 2021

Tweehonderd jaar geleden trokken hele volksstammen zo arm als kerkratten naar het Eldorado van toen. Gelukszoekers kwamen massaal naar de veengebieden in Friesland, Drenthe en Groningen om ‘het bruine goud’ te delven. Het afgraven van turf was zwaar werk, maar leverde op dat moment de meest geconcentreerde vorm van energie die voorhanden was. Terwijl ik in de stralende zon door de moerassen in de Friese Wouden wandelde, werd ik getroffen door hoe anders de levens van de veenstekers daar nog maar zo kort geleden waren. En dan doel ik niet op het feit dat diezelfde regio nu wordt volgelegd met zonneparken.

Een halve fiets in mijn heup

donderdag 4 maart 2021

Het vliegtuig stond geparkeerd aan het begin van een startbaan in Texas. We waren klaar om op te stijgen, maar moesten wachten tot het zou ophouden met regenen: één van de ruitenwissers deed het niet. Net als de piloten zat ik naar een gat in het wolkendek te zoeken, omdat ik daar met een gebroken heup zat en de pijnstillers eindig waren. Wonderlijk dat zo’n gecompliceerd systeem als een vliegtuig faalde op een van zijn simpelste onderdelen. ‘Moderne technologie’, snoof een medepassagier – de ‘techniek’ is altijd de makkelijkste zondebok. Maar wie was de echte schuldige?

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!