Opinie&Analyse | Technisch Weekblad

Opinie&Analyse

Opslag kernafval voorwaarde voor bouw nieuwe kerncentrales

maandag 20 december 2021

Volgens het regeerakkoord zorgt het nieuwe kabinet “voor veilige, permanente opslag van kernafval.” Ook zet het “kabinet de benodigde stappen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales,” en reserveert daarvoor “5 miljard euro.” De regering geeft niet aan op welke manier gezorgd moet worden voor de opslag van kernafval. Hiervoor moet immers een veilige opslagperiodevan een miljoen jaar gegarandeerd zijn.ii iii In Nederland staat de opslag van kernafval in de Noord-Nederlandse zoutkoepels nog steeds op het programma. Het is aan de nieuwe regering om eerst aan te tonen dat opslag in Nederlandse zoutkoepels echt veilig is, voordat besloten kan worden tot de bouw van nieuwe kerncentrales. De buitenlandse ervaringen helpen niet echt mee.

Iedereen wil vlogger worden...

donderdag 9 december 2021

De roep om technisch personeel op mbo- en hbo-niveau lijkt alleen maar groter te worden. Al jaren kiezen te weinig scholieren voor technische vervolgopleidingen. En dat is merkwaardig in een tijd waarin hightech elektronica, Elon Musk met zijn fraaie technologische producten en toenemende digitalisering steeds meer tot de verbeelding spreken.

Kernenergie óf waterstof voor Noord-Nederland

dinsdag 30 november 2021

Noord-Nederland staat al heel lang op de lijst voor een kerncentrale aan de Eemshaven en voor de opslag van kernafval in zoutkoepels. Sinds kort wordt de Eemshaven genoemd als plek om waterstof te maken en dat gedeeltelijk als buffer op te slaan in diezelfde zoutkoepels. Daarom wordt het tijd om een keuze te maken.

Tijd voor een nieuwe klok

vrijdag 26 november 2021

In Texas bouwt de Long Now Foundation een klok die 10.000 jaar moet blijven lopen. Een prototype op kleine schaal gaf rond de millenniumwisseling een verandering van jaartal aan: van 01999 naar 02000. Opzettelijk alvast een vijfde cijfer, om aan te geven dat de mensheid in jaartallen met vijf significante cijfers zou moeten denken.

Als heroïsche Asterix tegen Drentse windmolens

vrijdag 26 november 2021

Je moet een hart van steen hebben om niet te gaan meevoelen met de bewoners van het Drentse dorpje Meenen bij het zien van de veelbesproken 2Doc documentaire Tegenwind – Het verdriet van de Veenkoloniën van regisseur Kees Vlaanderen. Ze voelen zich onder aanvoering van twee Jannen (Nieboer en Hendriks) belazerd door projectontwikkelaars en bestuurders die een windpark van 25 turbines van 200 m hoog doorduwen, ondanks lokale tegenstand.

Alles wat technisch mogelijk is zal gebeuren

maandag 8 november 2021

Medisch en technisch kunnen doktoren steeds meer. We staan bijvoorbeeld aan de vooravond van de geboorte van een waaier aan nieuwe gentherapieën, waarmee zeldzame aandoeningen plotseling behandeld kunnen worden. Indrukwekkend en hoopgevend. Maar het is één van de grote factoren in de explosie van zorgkosten die de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) voorziet bij ongewijzigd beleid. Van 1970 tot nu is het deel van de overheidsgaven dat naar zorg gaat, gegroeid van 6% naar 22% , terwijl bijvoorbeeld onderwijs gedaald is van 15 % naar 12 %.

Keuzes voor fossiele bedrijven

woensdag 3 november 2021

Overal tegen zijn kan niet. Dat was eind oktober de kop boven een klimaatartikel in Elsevier Weekblad waarin de meest optimistische CO2-reductieplannen afkomstig uit de industrie op een rijtje gezet werden. Het artikel gaat over op wat er op korte termijn kan, om zo groot mogelijke sprongen te maken in CO2-uitstoot reductie.

Lang en vaak douchen als mensenrecht

dinsdag 2 november 2021

Deskundigen als Martien Visser (Hanzehogeschool) en Jilles van den Beukel (HCSS) waarschuwden afgelopen zomer, al maanden voordat de aardgascrisis uitbrak, dat de Europese aardgasbergingen veel leger waren dan normaal in die tijd van het jaar. Een uitkomst die mogelijk is op de vrije energiemarkten, die de meeste Europese landen geschapen hebben. Wat kunnen we nu nog? Ik vroeg het vorige maand aan Martien Visser. ‘Bidden om een zachte winter,’ reageerde hij gelaten. Hij voorspelde ook dat in de zware industrie verschillende partijen hun poorten zouden sluiten en hun werknemers naar huis zouden sturen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!