Algoritmen als leidende draad | Technisch Weekblad
Opinie&Analyse

Algoritmen als leidende draad

Mischa Brendel | woensdag 15 april 2015

Met de snelle groei van het internet en big data, krijgen algoritmen die deze data­stromen moeten interpreteren een steeds grotere rol. Algoritmen bepalen onder meer welke berichten wij voorgeschoteld krijgen op Facebook, hoeveel rente we op onze leningen betalen, welke route we nemen naar een bestemming, en hoeveel we betalen voor een product.

De laatste editie van het populair wetenschappelijk tijdschrift New Scientist toont in een overzichtsartikel dat, al dan niet bedoeld, algoritmen steeds sterker bepalen hoe we ons leven leiden. Dat levert in veel gevallen voordelen op, maar bijna net zo vaak ook (onbedoelde) nadelen. Zo bleken algoritmen in de VS dubbele namen uit kiesregisters te verwijderen, waardoor burgers met exact dezelfde naam als een ander uit het systeem worden gegooid. Omdat etnische minderheden vaker zeer algemene achternamen dragen, werden deze groepen hierdoor harder getroffen.

Wetenschappers proberen te achterhalen hoe diverse algoritmen hun werk doen, maar hebben daarbij steeds vaker de hulp nodig van door henzelf ontwikkelde algoritmen, waardoor het er niet altijd makkelijker op wordt.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!