Opinie&Analyse

Heroverweeg megaprojecten

Blankenburgverbinding

©

Het tracébesluit is getekend – in april dit jaar – een hele strook land is al kaalgeslagen, maar de controverse woedt nog hevig: hebben we de Blankenburgtunnel onder de Nieuwe Waterweg nodig en moet daar zoveel natuur voor opgeofferd? Is een nieuwe zesbaansverbinding 7 km ten westen van de Beneluxtunnel de investering waard, of overstijgen straks de kosten (in geld en milieuschade) de baten?

Revolutie in slow motion

Johan Herrenberg

©

Dertig jaar geleden bezocht ik voor de eerste keer de Britse hoofdstad. Ik liep door de drukke Strand, op weg naar Trafalgar Square. Op een gegeven moment moest ik me om mensen heen werken die, raadselachtig, in een lange rij stonden te wachten voor een doodnormale muur.

Verrassend verfrissend

©

Elon Musk komt niet zo vaak aan de telefoon – dus wanneer je op zondagochtend wordt gewaarschuwd dat de baas van autofabriek Tesla en van raketlanceerder SpaceX een paar uur later een telefonische persconferentie gaat geven, dan krijgt de zondag ineens een heel ander gezicht. Dat strand-/bioscoopbezoek/huwelijk komt later wel.

Geen aliens

©

Al meer dan vijftig jaar zijn we hier op aarde wanhopig op zoek naar buitenaards leven. Nee, niet door enkele gekkies rondom Area 51 (nou ja: ook), maar door heuse wetenschappers binnen het intrigerende project SETI (Search for Extraterrestial Intelligence).

Gedoemd te falen Premium

©

Voor zover bekend was het nooit de bedoeling van het inmiddels zo goed als dode handelsverdrag TTIP om de Amerikanen het metrische stelsel door de strot te duwen.

Led It Be?

Johan Herrenberg

©

Overleeft Lampje, Willie Wortels kleine helper, de 21ste eeuw? Als het aan de EU ligt, is het definitief einde oefening voor hem en mag hij lekker achter de geraniums gaan zitten schijnen.

One-trick pony

©

Om te zeggen dat zich donkere wolken samenpakken boven ASML gaat nog te ver, maar je zou kunnen zeggen dat de lucht aan het betrekken is.

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven