Opinie&Analyse

Van veenkolonie tot energiepionier?

Midden op het Drentse Fochtelooerveen kon je vroeger, staand op een aarzelende glooiing in het landschap, 360 graden om je as te draaien en op de ruim 300 m hoge zendmast bij Hoogersmilde en een houten uitkijktoren voor vogelaars na, geen enkel menselijk bouwwerk zien.

Geothermie versus geologie Premium

© WarmteStad

Het Waterbedrijf Groningen en de gemeente Groningen zijn elk voor 50 % aandeelhouder van WarmteStad. Deze onderneming wil bij het universiteitsterrein Zernike aan de noordkant van de stad Groningen, op 8 km afstand van het Groningen-gasveld, een geothermieproject uitvoeren.

Onrust om een krimpmarkt

Siemens kondigde vorige week aan zijn productielijn in Hengelo te sluiten. Er worden in deze vestiging gasturbines gemaakt. Daar is nog altijd vraag naar, maar fossiele brandstoffen zijn nu eenmaal geen groeimarkt meer.

Goedgelovig Premium

Het grootste probleem van deze tijd zijn niet robots die onze banen inpikken, het broeikaseffect, of Trump (hoewel…), maar de menselijke goedgelovigheid.

Waar blijft de maritieme Tesla?

Vorige week schreef voormalig TW-hoofdredacteur Erwin Boutsma op deze plaats zijn laatste commentaar. Logischerwijs is het dan nu de beurt aan de nieuwe hoofdredacteur om zich enerzijds voor te stellen, en anderzijds iets zinnigs te zeggen over de technische actualiteit.

Waterkrachtcentrales VS relatief veilig ondanks ontwerpfouten Premium

Het is de komende maanden voor de California Department of Water Resources (DWR) een dilemma: moet het waterniveau van het stuwmeer van de Oroville Dam uit veiligheidsoverwegingen omlaag worden gebracht, of wordt er gekozen voor een vol reservoir, om optimaal elektriciteit op te kunnen wekken?

Gemanipuleerde arena's Premium

Op maandagavond 28 mei 1973, nog net elf jaar oud, verscheen ik op de Nederlandse tv. Het AVRO-programma Stripkwis volgde op het legendarische Toppop en werd gepresenteerd door een nog piepjonge Karel van de Graaf, met lang haar en baard. Ik was Sjors-en-Sjimmiespecialist.

Twaalf jaar

Zijn er ooit in de geschiedenis van de mensheid een tijd geweest waarin de wereld zo ingrijpend is veranderd als de afgelopen twaalf jaar? 

Riolering VS: groen versus grijs Premium

Samen met 824 andere Amerikaanse gemeenschappen heeft Pittsburgh nog een ‘combined sewer’ waarbij afval- en regenwater door dezelfde buizen naar de waterzuiveringsinstallatie stromen.

Deel deze pagina
Abonnement

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW


Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven