Opinie&Analyse

‘Coding’ en de analoge wereld Premium

Neelie Kroes was gedecideerd vorige week, tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. ‘Zonder coding in je toolbox ben je gemankeerd om de levensreis aan te vangen’, vond ze, in het typerende kromme Nederlands waarmee we de dingen graag een beetje groter maken. Wie niet leert programmeren, is een invalide.

Regels voor drones

Logischerwijs loopt wetgeving doorgaans achter de innovatie aan. Juristen kunnen nu eenmaal geen regels verzinnen voor techniek die ze niet kennen. Als zich problemen voordoen, wordt meestal gezocht naar een analogie in de bestaande wetgeving, voor zover mogelijk.

Diensten, de vergeten topsector Premium

Tien jaar geleden adviseerde de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT, nu AWTI) de toenmalige minister van EZ, Brinkhorst, om zijn innovatiebeleid te verruimen.

Shell onderschat de kracht van nieuwe technologie

Zaterdag kondigde Shell aan dat het bedrijf gaat rapporteren over de gevolgen van klimaatverandering voor zijn business model. Cabaretier Pieter Derks had slechts twee woorden nodig om hierop te reageren. ‘Andersom, sukkels’, tweette hij.

E-label voor U-bouw

Regel 1 bij energiebesparing in grote gebouwen: stel de installaties goed af. Zo simpel als het begint, zo complex wordt het verderop.

Stroomprijs vorig jaar 20 % gedaald

De Nederlandse netbeheerder TenneT, die volgens eigen zeggen 21.000 km hoogspanningslijn exploiteert en 41 miljoen elektriciteitsgebruikers in Nederland en Duitsland bedient, kwam afgelopen week met het bericht dat de elektriciteitsprijzen in ons land met ruim 20 % zijn gedaald in een jaar tijd: van gemiddeld € 52 voor een megawattuur in 2013 naar € 41 in 2014. En Nederland is niet uniek: vrijwel alle Europese landen kampen met forse prijsdalingen.

Het Russische Model Premium

Hoe ziet de toekomst van kernenergie eruit? Rooskleurig, zeggen de voorstanders. Ze wijzen erop dat er maar liefst 45 landen zijn die zich graag willen aansluiten bij de reeds 30 kernenergieproducerende landen. Niet erg rooskleurig, menen anderen. Zij benadrukken dat ‘willen’ en ‘kunnen’ twee verschillende dingen zijn.

Uitgevers en hun marktlogica Premium

Laatst vroeg een vriend, die zelf als freelance journalist bij de schrijvende pers werkzaam is, hoe ik beslis bij welk academisch tijdschrift ik mijn artikelen wil publiceren. Eigenlijk, proefde ik, wilde hij weten in hoeverre financiële motieven mijn keuze bepalen.

Deel deze pagina
Abonnement

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW


Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Naar boven