Lithium toch weer geen beperkende factor | Technisch Weekblad
Opinie&Analyse

Lithium toch weer geen beperkende factor

Vorige maand zorgde de Friese promovendus Jan Hessels Miedema voor ophef in de autowereld. De lithiumwinning zou niet snel genoeg kunnen groeien om binnen een generatie alle auto’s op de wereld te vervangen door elektrische exemplaren. Sterker: Europa zou in 2030 zelfs de 12 % elektrisch niet halen.

Al snel wordt Miedema op Twitter in stevige bewoordingen teruggefloten door Auke Hoekstra van de TU/e, waarbij de term ‘zwendelaar’ zelfs valt. Het proefschrift baseert zich louter op bronnen van minstens 7 jaar oud en de afgelopen jaren is de lithiumwinning al twee maal zo snel gestegen als de maximale jaarlijkse groei van 8% die Miedema voor mogelijk houdt.

Waar beide heren het over eens zijn: er zit genoeg lithium in de grond, zoals TW vorig jaar ook al schreef. Voor een gangbare 70 kWh-accu is 10 kg nodig. Met 53 miljoen ton is er dus genoeg voor een dikke 5 miljard auto’s. De onenigheid gaat over de vraag of het lithium snel genoeg uit de grond kunnen halen. De huidige productie wordt vooral aan de oppervlakte gedolven in Chili. Mengen met water en laten indampen volstaat om het los te maken van de zouten, waar het aan gebonden is. In diepere lagen in Australië is winning twee keer zo duur en in China drie keer zo duur. Als we er meer vraag komt naar elektrische auto’s stijgt de prijs van lithium en komen de moeilijker winbare aardlagen vanzelf aan de beurt, denken de meeste deskundigen. Volgens BloombergNEF gebeurt dat al bij een minieme prijsstijging. Zakenbank Morgan Stanley voorziet een vervijfvoudiging van de productie bij een verdubbeling van de prijs.

Met silicium voor zonnepanelen is hetzelfde gebeurd. Silicium was in eerste instantie vooral een grondstof voor chips. Toen de prijs begon te stijgen door toenemende productie van zonnepanelen was men ook bang dat zonnepanelen te duur zouden worden. Maar de prijs van silicium voor zonnepanelen is uiteindelijk gehalveerd door een iets lage kwaliteit die toch nog volstaat te gebruiken.

Problematischer dan lithium dreigt kobalt te worden. Bijna alles komt uit het instabiele Congo en China heeft alvast vrijwel de volledige wereldproductie opgekocht. Gelukkig wordt er gewerkt aan alternatieven voor kobalt.

Volgens Auke Hoekstra is de belangrijkste beperkende factor voor de groei van elektrische auto’s de lange levensduur van de bestaande auto’s: in ons land gemiddeld 19,6 jaar. De prijzen van nieuwe elektrische auto’s dalen weliswaar gestaag, maar tweederde van de Nederlandse particulieren koopt tweedehandsjes. Voordat er een bloeiend en betaalbaar aanbod van tweedehands batterijauto’s is, zijn we makkelijk een decennium verder. Ook de capaciteit van batterijfabrikanten ziet hij als een potentieel beperkender factor dan de lithiumwinning.

De nieuwsberichten over het vermeende lithiumtekort staan nog online op allerlei autosites. De ontkrachting van het argument is daar helaas niet vinden. Ondertussen is de prijs van lithium in het afgelopen jaar met een derde gedaald, waardoor BloombergNEF de prijs van accu’s voor auto’s dit jaar onder de $150 ziet zakken. Zo worden elektrische auto’s goedkoper en kan hun aantal sneller groeien. En zo komen we eerder bij de duurdere moeilijker winbare lithium uit.