Nieuws
0

Mensendingen

Johan Herrenberg

Ooit vulde een computer een zaal, nu zit hij in onze zak. Of op ons lichaam: wearables

In ziekenhuizen raken ze al ingeburgerd, in de samenleving rukken ze langzaam op. Apple Watch, Microsoft Band, Samsung Gear… Star Trek liep, zoals in meer dingen, op de ontwikkelingen vooruit: ik denk dan aan de fameuze ‘combadges’ op de truien van Starfleetofficieren, of aan de Vorta-headset die kapitein Sisko even op had en die de Google Glass voorspelt, in mijn favoriete sf-serie Deep Space Nine.

Wearables leveren je datasnacks op kleine schermpjes: tijd, meldingen, dag/datum, afspraken, temperatuur, stappen, bloeddruk, hartslag, batterijpercentage. Een blik op de pols gaat sneller dan voor zulke micro-info je smartphone helemaal te moeten opdiepen. Het is frappant: al decennia miniaturiseren en convergeren technologieën, alsof ze willen uitmonden in één toestel – zoals het ongeremde kapitalisme in de monopolist – en nu krijgen bepaalde functies weer hun eigen apparaatje. Het zal deels een zakelijke kwestie zijn (producent), deels een gevolg van het moderne streven naar tijdwinst en gemak (consument).

Mensen zijn even ontevreden als inventief. Sommige gebruikers van de klokjes-nieuwe-stijl vinden de displays nu alweer erg minuscuul én dromen van een vluggere toegang tot hun héle smartphonescherm. De Circret Bracelet belooft het antwoord te zijn, als deze reeds gepatenteerde gadget voor zijn verdere ontwikkeling tenminste voldoende donaties krijgt. De armband, via bluetooth verbonden met je telefoon, heeft sensoren en een picoprojectortje dat je onderarm omtovert in een touchscreen. Netflix op je eigen velletje: dat wordt comakijken. Ik vraag me daarbij wel af of een behaaglijke omgevingstemperatuur geen voorwaarde is, want blote armen of korte mouwen kunnen niet altijd. En gooien barokke tatoeages ook geen roet in het eten?

Het lot van de al genoemde Google Glass bewijst dat wearables de samenleving nog niet stormenderhand veroveren. De slimme bril, die je laat internetten en navigeren, en die kan fotograferen en filmen, gaf veel mensen privacy-angsten, zodat de trotse dragers zelfs uit restaurants werden geweerd. Google stopte begin van dit jaar met de verkoop van de gadget aan consumenten. De fraaie woordspeling ‘Glasshole’, waarmee de early adopters werden afgeserveerd, zal ook zeker niet hebben geholpen.

Een nieuw soort Glass, bedoeld voor operatiekamers, zal vermoedelijk geen protesten veroorzaken. De Vivi is een headset voor chirurgen die vitale functies van de patiënt controleert en wijzigingen meldt, zodat je je hoofd letterlijk bij de operatie kunt houden. Het commando OK Glass krijgt daarmee een onverwachte nieuwe invulling.

En zo verweeft het Internet der Dingen zich gaandeweg hechter met ons lichaam en onze kleding. Moeder Aarde wordt nog eens herdoopt in het oude en eerbiedwaardige ‘Planeet Internet’. Voor dat zover is – ben je een vrouw en alle info zat, vier je vormen stralend in een ledjurk van Leon Klaassen Bos.

Johan (J.Z.) Herrenberg is schrijver en alfa in hart en nieren, maar met een warme belangstelling voor techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×