Nieuw verdienmodel gezocht | Technisch Weekblad
Opinie&Analyse
Mischa Brendel

Nieuw verdienmodel gezocht

In navolging van het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen, schroeft minister Kamp (EZ) de gaswinning uit het Groninger gasveld verder terug, van 27 miljard kuub per jaar naar 24 miljard kuub.

Dit terugschroeven is al niet zo bijzonder meer, maar toont eens temeer aan dat de houdbaarheidsdatum van het huidige verdienmodel van de overheid wat betreft aardgasbaten in zicht komt.

Nu de kip met de gouden eieren langzaamaan steeds minder eieren legt, moeten we de waarheid onder ogen zien: de overheid rekent wel op deze jaarlijkse inkomstenbron van miljarden. Waar moet dit dan vandaan komen?

Dit is hét moment om zwaarder in te zetten op twee zaken: duurzame energie en de kenniseconomie. Die eerste staat toch al op de agenda en om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen moeten we nog flink aan de bak, helemaal als we zelf minder gas produceren en dus meer (duurder) gas moeten importeren.

Een intensivering van de investering in de kenniseconomie lijkt misschien minder voor de hand liggend als direct antwoord op de steeds mager wordende aardgasbaten, maar net als het aardgas is het een ‘product’ dat we al jaren over grenzen verkopen.

Bring in the Dutch

Het bekendste voorbeeld daarvan is onze waterexpertise. Waterproblemen? Bring in the Dutch! Het op peil houden en doorontwikkelen van deze kennis is urgenter dan ooit, willen we internationaal voorop blijven lopen.

Een nieuwer kennisgebied waarop Nederland kan en moet gaan uitblinken: de kwantumcomputer. Dit voorjaar kwamen internationale belanghebbenden bij elkaar in Nederland om

€ 1 miljard van Europa te vragen voor de ontwikkeling van de kwantumcomputer (zie TW 21). Niet binnen twintig jaar, maar binnen vijf jaar. Een Europees project, maar met het Nederlandse Qutech – onder leiding van de TU Delft – voorop. Dit instituut wist onder meer computergigant Intel achter zich te scharen. De kwantumcomputer is er nog niet, maar de internationale voorsprong – als we het slim spelen – al wel.

Ongetwijfeld zijn er meer gebieden waarin Nederland internationaal kan excelleren en je moet zeker niet al je geld op één paard zetten. En met de transitie naar duurzame energie kan ook hier heel wat expertise worden opgebouwd, bijvoorbeeld over offshore windparken; windenergie ligt toch het meest voor de hand als Nederlandse duurzame energiebron (en is bovendien, net als ons aardgas, energie van eigen bodem).

Boortoren of windmolen?

En die horizonvervuiling waar sommigen zich druk over maken? Energiebedrijf Engie gaat met toestemming van minister Kamp dit jaar proefboringen naar gas doen net ten noorden van Schiermonnikoog en bouwt hiervoor een boorplatform. Als ik moet kiezen tussen windmolens aan de horizon of een boortoren, dan weet ik het wel.

Nederland heeft een nieuw verdienmodel nodig. De overheid moet vandaag in gaan zetten op de kennisexportproducten van morgen, want dan gaat het Groninger gasveld niet verder leeg. Maar dan is de spaarpot dat wel.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!