Sjoemelen | Technisch Weekblad
Opinie&Analyse
Mischa Brendel

Sjoemelen

Mischa Brendel | donderdag 24 maart 2016
Arbeidsmarkt & Onderwijs

Als student in spé dien je heel wat keuzes te maken. Welke studie je gaat volgen is daarbij niet de onbelangrijkste.

Hoewel veel studenten het zullen ontkennen, spelen de baankansen van een studie toch een grote rol, en terecht. Mede om die reden is het studiekeuzeplatform Studiekeuze123 in het leven geroepen: onafhankelijke informatie die aspirant-studenten kunnen gebruiken om hun studiekeuze op te baseren.

Op 7 februari bleek echter in het tv-programma De Monitor dat deze opleidingsinformatie een stuk minder betrouwbaar is dan gedacht. Volgens Studiekeuze 123 lagen de baankansen voor een universitaire opleiding psychologie op 86 % en die van pedagogiek zelfs op 91 %. Met een baan op wo-niveau dus. Onderzoek van De Monitor wees echter uit dat het hier niet om werk op niveau ging, maar om alle banen. De werkelijke percentages van banen op niveau voor de twee universitaire opleidingen lagen op 55 %, respectievelijk 52 %. Door het omrekenen van parttime salarissen naar fulltime, geldt voor de inkomens een soortgelijk vertekend beeld.

Goed, minister Bussemaker beloofde beterschap, want Studiekeuze123 is een samenwerkingsverband tussen het ministerie van OCW, studentenbonden ISO en LSVb en hogeronderwijsinstellingen Vereniging Hogescholen, VSNU en NRTO. Afijn, foutje: kan gebeuren. Repareren en weer verder.

Op 14 maart publiceerden de mannen achter de Keuzegids (Frank Steenkamp) en DeDecaan.net (Jeroen van Putten) een dossier over de huidige stand van zaken rondom Studiekeuze123. Helaas zijn veel problemen nog niet opgelost, en er blijkt zelfs meer dat voor een vertekend beeld zorgt. Namelijk de marketingafdelingen van hogescholen en universiteiten: die krijgen teveel invloed. Natuurlijk, beide heren hebben een belang in deze kwestie, want Studiekeuze123 is een directe concurrent voor de Studiekeuzegids en DeDecaan.net, maar hun beklag snijdt wel hout.

In het kort: alle informatie over de diverse studies wordt behoorlijk rooskleurig weergegeven. Kritische vergelijkingen ontbreken, evenals een objectieve en volledige presentatie van de daadwerkelijke cijfers over deze opleidingen. In ieder geval wat betreft de universiteiten, want de VSNU geeft alleen platte tabellen met eindresultaten vrij.

Ach, als de recente crises ons één ding hebben laten zien, dan is het wel dat arbeidsmarktperspectieven sterk veranderlijk zijn en daarmee ook de salarissen. Een storm in een glas water?

Nee, dat is het niet. In de eerste plaats is het op zijn minst bedenkelijk dat een onafhankelijke organisatie als Studiekeuze123, die geld van de overheid ontvangt, zijn werk niet goed doet. Als vervolgens blijkt dat de marketingafdelingen van hogescholen, maar met name universiteiten, als ware spindoctors de arbeidsmarktperspectieven voor hun studies presenteren, dan wordt het kwalijk. En de cijfers waarop zij zich baseren (en waarop andere marktpartijen zich overigens ook moeten baseren)? Die verzamelen ze zelf.

Studiekeuze123 verwordt hiermee het sjoemelsoftwareschandaal van de hogescholen en universiteiten.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW