Verlanglijstje | Technisch Weekblad
Opinie&Analyse

Verlanglijstje

Thomas van de Sandt | dinsdag 12 januari 2016

Wordt 2016 het jaar van de vr-bril? Van de drones? Van het internet of things? Van neurale netwerken? Van elektrisch rijden? Ongetwijfeld.

Maar ik wil me op deze plek liever niet voegen bij het legertje analisten – of erger: ‘futurologen’ – dat in januari de trends voor het komende jaar voorspelt. Het voelt toch altijd als een mengeling van koffiedik kijken en open deuren intrappen, zo’n voorspelling. Bovendien getuigt het van hoogmoed en heeft het nul waarde. Zouden we in 2015 niet allemaal met wearable electronics gaan lopen? Ik heb er weinig van gezien.

Misschien is het leuker te voorspellen wat er komend jaar niet gaat gebeuren, maar dat zou weer zo’n negatief verhaal opleveren. Daarom houd ik het liever bij mijn wensen voor komend jaar. Een verlanglijstje, zo jullie willen. Het zou mooi zijn als het voor de kerst allemaal is geregeld, dan kunnen we daarna met zijn allen rustig uitbuiken richting 2017 en genieten van een mooi, innovatief jaar.

Innovatiekracht

Want laten we daar eens mee beginnen, met het verhogen van onze innovatiekracht. Het afgelopen jaar liet onze Top 30 R&D zien dat het voorzichtige economische herstel maar incidenteel zorgde voor meer uitgaven in onderzoek en ontwikkeling. Hopelijk zien we dit jaar over de hele breedte een grotere bereidheid om te investeren in r&d. Want alleen op die manier kun je als technologiebedrijf op termijn slagvaardig en relevant blijven.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat een aantal van die mooie, nieuwe ontwikkelingen ook vanuit het lab naar de praktijk komen. Wat ik in die categorie graag zou zien: een spinoff voor de roll-to-roll productie van flexibele zonnecellen en elektronica, nu ontwikkeld door Solliance; een doorbraak in de productie van chemische grondstoffen uit biologische reststromen en afvalwater; duurzame nieuwbouw en renovatie op grote schaal; een batterijtechnologie die niet alleen een doorbraak belooft, maar ook bewerkstelligt; grootschalige inzet van 3d-printers in de industrie; en natuurlijk graag de nodige verrassingen.

Wat zich ook in de praktijk moet gaan bewijzen dit jaar is het Energieakkoord. Het Gemini windpark dat dit jaar wordt gebouwd en Nederland in één klap 20 % meer duurzame energie kan bieden, is daarin van groot belang, maar het belangrijkste is dat overheid, bedrijfsleven en particulieren samen zonder cynisme aan de slag gaan. En als het Energieakkoord ineens niet ambitieus genoeg blijkt, laten we dan niet achterover leunen, maar de doelen scherper stellen. Dat zou ook weleens verfrissend zijn na jaren van naar beneden bijgestelde milieudoelen.

En tot slot, op een verlanglijst mogen de nodige gadgets niet ontbreken. Graag ziet de redactie het komende jaar recensie-exemplaren tegemoet van alle verschillende VR-brillen, inclusief voldoende apps om ze goed te testen; een oprolbaar display; een koelkast die waarschuwt als de melk over de datum is – en deze het liefst zelf weggooit; en toch ook maar een zelfrijdende auto.

Genoeg te doen dus voor alle ingenieurs. Hopelijk hoor ik snel van jullie.