Opinie&Analyse | Technisch Weekblad

Opinie&Analyse

Commerciële ruimtevaart pionier Musk doet waar hij zin in heeft

dinsdag 1 juni 2021

Als latent ruimtevaartingenieur word ik altijd blij van een raket, en in Boca Chica helemaal. Als Thunderbirds-strapatsen stond een Starship van SpaceX tussen de duinen. Er hing een mannetje aan de neuskegel, bezig met een inspectie of een schroevendraaier. Hijskranen cirkelden rondom een lanceerinstallatie. Op de weg lag verwaaid zand. Alles was zo… onaf. Op lanceerbases als Cape Canaveral en Bajkonoer is de toekomst al gearriveerd – sterker nog, op die plekken, waar de geesten van Gagarin en spaceshuttle rondwaren, behoort de toekomst al deels tot het verleden. Hier, in het zuidelijkste puntje van Texas, werd nog gebouwd aan de toekomst.

Super-isolatie is veelbelovend, ook voor vloeibare waterstof

vrijdag 21 mei 2021

Zoals veel mensen weten ben ik een pleitbezorger voor elektrische auto's en trucks maar geloof ik dat waterstof vergeleken met een batterij te duur is in de meeste wegvervoer toepassingen. Toch ben ik super-geïnteresseerd in waterstof, al was het voor seizoensopslag, scheepvaart en luchtvaart.

Riskante ruimte-rommel

vrijdag 21 mei 2021

Als tweede land zette China in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 mei succesvol een robotwagentje op Mars. Een indrukwekkende prestatie waar tot nu enkel de VS in slaagde. De Sovjet-Unie, Europa en het VK deden eerder ook pogingen, maar faalden; er liggen heel wat wagentjes op het oppervlak van de rode planeet die bij aankomst of vlak daarna het leven lieten.

Met Porthos is Nederland eindelijk weer eens gidsland

dinsdag 18 mei 2021

Met de toekenning van SDE++ subsidie om vanaf 2024 jaarlijks 2,5 Mton CO2 onder de Noordzee te gaan opslaan is Porthos een flinke stap dichterbij gekomen. ‘Er zijn in Nederland weinig projecten die op zo’n korte termijn (vanaf 2024 is de planning) zoveel CO2 kunnen reduceren (2,5 miljoen ton per jaar),’ reageert Jasper Vis (TenneT). Begin volgend jaar neemt Porthos de definitieve investeringsbeslissing.

We zoeken genetische grenzen op

vrijdag 14 mei 2021

De ontwikkelingen in de biotechnologie zijn indrukwekkend en blijven de grenzen van ons denken en kunnen oprekken. De belangrijkste vaccins van de afgelopen maanden (Pfizer en Moderna) gebruiken een mRNA-techniek die pas net gereed was op het moment dat covid-19 verscheen.

Dual use

woensdag 28 april 2021

Technologie is dubbelzinnig, meer dan dubbelzinnig. Ze is macht, ze is geld, ze is een speelbal van krachten. Haar op ethisch verantwoorde wijze te gebruiken blijft een hachelijke onderneming. Dat alles bedacht ik bij het zien van ‘In de ban van de bom’, een documentaire over klokkenluider Frits Veerman, en bij de lectuur, online, van een artikelenserie over China en de TU Delft.

Van kouwe fusie naar lauwe fusie

woensdag 28 april 2021

Kernfusie op de keukentafel: het zou mooi van pas komen nu het wereldwijd wentelt van de problemen die fossiele brandstoffen aanrichten. Helaas, sinds Stanley Pons en Martin Fleischmann in 1989 aan de wereld openbaarden dat ze kernfusie hadden waargenomen op kamertemperatuur, is het fenomeen omgeven met kwade reuk.

Als zelfs infrastructuur gepolariseerd wordt

zondag 18 april 2021

Eindelijk was het Infrastructuurweek, vorige week in de VS. Wanneer de vorige president een week aankondigde waarin hij plannen zou aankondigen om de belabberde infrastructuur van het land te verbeteren, kwam er zó vaak iets tussen dat ‘infrastructuurweek’ een begrip werd voor de onmacht van de president om iets constructiefs te doen. Maar de nieuwe president blijkt echt iets van plan.

Europa kan geen chips bakken

donderdag 15 april 2021

Het is eigenlijk vreemd dat we in Europa geen smartphone vanuit de basisgrondstoffen kunnen maken. De EU kent geen chipindustrie in een tijd dat we data als de nieuwe olie zien, en geïntegreerde chips als productieplatforms en raffinaderijen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!