Opinie&Analyse | Technisch Weekblad

Opinie&Analyse

Antistoffen aantonen mag niet

donderdag 15 juli 2021

De enige test die kan vaststellen of iemand corona heeft gehad en beschermd is tegen herinfectie, is de serologische test. Deze meet de aanwezigheid van antistoffen in het bloed. Wie in Israël, het eerste westerse land dat een coronapaspoort ontwikkelde, een positieve serologische test uploadt naar het ministerie van Volksgezondheid, krijgt het coronapaspoort. De persoon is immers beschermd, net zoals de vaccins beschermen.

Waarom elektrische auto's niet op kolen rijden

donderdag 1 juli 2021

‘171 wetenschappers ontdekken rekenfout in berekeningen van de Europese Unie: elektrische auto's stoten veel meer uit dan gedacht.’ Dat was de essentie van vele berichten in de Duitse media de afgelopen week. Zoals gewoonlijk werd mij door mijn volgers op twitter gevraagd dit te ontkrachten.

Doet China straks het licht uit in Europa?

maandag 21 juni 2021

Een toekomstige oorlog tussen Europa en China zou zomaar eens binnen een paar uur beslist kunnen zijn. Waarschijnlijk niet in Europa’s voordeel, want Chinese bedrijven zijn al jaren bezig om zich in het hart van de Europese infrastructuur te nestelen. Met name Engeland is kwetsbaar.

Het belang van R&D in NL

vrijdag 18 juni 2021

Bij deze TW ontvangt u onze jaarlijkse inventarisatie van R&D-uitgaven bij Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. ASML staat weer met stip op één, met meer dan twee miljard euro aan budget voor onderzoek en ontwikkeling. De chipmachinefabrikant heeft alles meezitten momenteel, waardoor ze ook nog een sympathieke bijdrage aan het zorgpersoneel konden leveren tijdens de pandemie. Er is namelijk (1) een chiptekort en (2) de meeste grote trends die we zien in de wereld vereisen toenemende rekenkracht in chips. En daarmee valt ook de rest van ons R&D-onderzoek, dat overigens door de vrijwilligheid waarmee bedrijven meedoen nog verre van compleet is, op zijn plaats.

Column: Buiten het net

donderdag 17 juni 2021

Onze gedigitaliseerde uitingen worden steeds meer op een ‘deep learning’-schaaltje gewogen ten behoeve van kunstmatige intelligentie. Daarom zie ik soms voor me dat we een tijdperk betreden waarin we zo goed weten dat we worden gelezen, beluisterd en bekeken, dat we het overtuigend veinzen of je op de vlakte houden als een tweede natuur gaan omhelzen en alleen nog in het buitendigitale authentiek zullen (kunnen) zijn. ‘Look like the innocent flower’ en ‘False face must hide’: deze aansporingen uit Shakespeares tragedie ‘Macbeth’ zouden we als motto’s boven dit tijdperk van dagelijks acteren kunnen zetten.

Geen nieuwe olievelden meer, zegt olievriendelijk IEA

vrijdag 4 juni 2021

‘Als overheden serieus zijn over het klimaatrisico dan kunnen er geen nieuwe investeringen in olie, gas en kolen meer gedaan worden vanaf nu, vanaf dit jaar,’ zei directeur Fatih Birol bij de presentatie van ‘Net-zero by 2050: A roadmap for the global energy sector’. Dit is een volstrekt andere boodschap dan de ambigue tekst die Birol ten tijde van World Energy Investment 2019 uitsprak: ‘De wereld investeert niet genoeg in olie en gas om de huidige consumptiepatronen vast te houden, maar investeert evenmin genoeg in schonere technologie om van koers te veranderen. Hoe je er ook naar kijkt, we zijn risico’s voor de toekomst aan het opstapelen.'

Commerciële ruimtevaart pionier Musk doet waar hij zin in heeft

dinsdag 1 juni 2021

Als latent ruimtevaartingenieur word ik altijd blij van een raket, en in Boca Chica helemaal. Als Thunderbirds-strapatsen stond een Starship van SpaceX tussen de duinen. Er hing een mannetje aan de neuskegel, bezig met een inspectie of een schroevendraaier. Hijskranen cirkelden rondom een lanceerinstallatie. Op de weg lag verwaaid zand. Alles was zo… onaf. Op lanceerbases als Cape Canaveral en Bajkonoer is de toekomst al gearriveerd – sterker nog, op die plekken, waar de geesten van Gagarin en spaceshuttle rondwaren, behoort de toekomst al deels tot het verleden. Hier, in het zuidelijkste puntje van Texas, werd nog gebouwd aan de toekomst.

Super-isolatie is veelbelovend, ook voor vloeibare waterstof

vrijdag 21 mei 2021

Zoals veel mensen weten ben ik een pleitbezorger voor elektrische auto's en trucks maar geloof ik dat waterstof vergeleken met een batterij te duur is in de meeste wegvervoer toepassingen. Toch ben ik super-geïnteresseerd in waterstof, al was het voor seizoensopslag, scheepvaart en luchtvaart.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!