Opinie&Analyse | Technisch Weekblad

Opinie&Analyse

E-label voor U-bouw

dinsdag 19 mei 2015

Regel 1 bij energiebesparing in grote gebouwen: stel de installaties goed af. Zo simpel als het begint, zo complex wordt het verderop.

Stroomprijs vorig jaar 20 % gedaald

dinsdag 12 mei 2015

De Nederlandse netbeheerder TenneT, die volgens eigen zeggen 21.000 km hoogspanningslijn exploiteert en 41 miljoen elektriciteitsgebruikers in Nederland en Duitsland bedient, kwam afgelopen week met het bericht dat de elektriciteitsprijzen in ons land met ruim 20 % zijn gedaald in een jaar tijd: van gemiddeld € 52 voor een megawattuur in 2013 naar € 41 in 2014. En Nederland is niet uniek: vrijwel alle Europese landen kampen met forse prijsdalingen.

Het Russische Model  Premium

dinsdag 12 mei 2015

Hoe ziet de toekomst van kernenergie eruit? Rooskleurig, zeggen de voorstanders. Ze wijzen erop dat er maar liefst 45 landen zijn die zich graag willen aansluiten bij de reeds 30 kernenergieproducerende landen. Niet erg rooskleurig, menen anderen. Zij benadrukken dat ‘willen’ en ‘kunnen’ twee verschillende dingen zijn.

Uitgevers en hun marktlogica  Premium

woensdag 29 april 2015

Laatst vroeg een vriend, die zelf als freelance journalist bij de schrijvende pers werkzaam is, hoe ik beslis bij welk academisch tijdschrift ik mijn artikelen wil publiceren. Eigenlijk, proefde ik, wilde hij weten in hoeverre financiële motieven mijn keuze bepalen.

Japan keert schoorvoetend terug naar kernenergie  Premium

woensdag 29 april 2015

De rechter van de Japanse regio Kagoshima geeft groen licht voor het opstarten van twee kerncentrales. Het gaat om Sendai 1 en 2, drukwaterreactoren met elk 846 MW. Dit zijn de eerste twee reactoren die weer in bedrijf mogen komen na het ongeluk met de kerncentrale Fukushima op 11 maart 2011.

Statiegeld: liever lui dan moe

woensdag 29 april 2015

Na jaren van getouwtrek lijkt het erop dat het statiegeld op pet-flessen gaat verdwijnen ten faveure van de Plastic Hero containers die de afgelopen jaren in het straatbeeld zijn verschenen. Dat is jammer, niet alleen omdat de hoeveelheid zwerfafval (op te ruimen op kosten van de belastingbetaler) naar verwachting zal toenemen, maar ook omdat het een keuze betekent voor laagwaardige technologie in plaats van innovatie.

Maatschappijoptimalisatie  Premium

woensdag 29 april 2015

Het werd gewoon hardop gezegd, twee weken geleden tijdens de meerdaagse cyberconferentie in Den Haag. ‘Internet is niet langer een communicatienetwerk, internet is een controlenetwerk’, zei Laura DeNardis.

Rechtszaak om lithium-ion  Premium

woensdag 15 april 2015

Er is een miljardenverslindende race gaande om batterijen te ontwikkelen met een energiedichtheid die hoog genoeg is om de doodsteek te geven aan de interne verbrandingsmotor. Voorlopig is daarbij de meeste hoop – en investeringsgeld – gevestigd op lithiumiontechnologie.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!