Opinie&Analyse | Technisch Weekblad

Opinie&Analyse

Niemand in mijn hut

donderdag 30 juli 2020

De beste campings zijn autovrije campings, met een parkeerplaats aan de rand. Je kan er onbekommerd voetballen, je kind wordt er niet aangereden en de veldjes zien er mooi uit zonder al dat blik.

De evolutie gestuurd

zaterdag 11 juli 2020

De Duitse filosoof Peter Sloterdijk voorspelde eind jaren ‘90 in zijn rede ‘Regels voor het mensenpark’: ‘De komende lange tijdsspanne zal voor de mensheid een periode van politieke beslissingen inzake de soort zijn’. Welnu, in China werd in 2017 het DNA van een meisjestweeling bewerkt, waarmee de mens voor het eerst in zijn geschiedenis de genetische code van de volgende generatie wijzigde.

Langverwacht rapport Remkes schetst oplossing voor stikstofcrisis

dinsdag 30 juni 2020

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Het langverwachte advies van de commissie Remkes draait er niet om heen. In ‘Niet alles kan overal’ is geen plek voor vrijblijvend streven. Alleen wettelijk geborgde resultaatverplichtingen bieden Nederland een redelijke zekerheid dat niet over enkele jaren opnieuw de vergunningsverlening plotseling stokt bij een volgende rechterlijke uitspraak. Bovendien moeten de ambities voor natuurbescherming en stikstofreductie worden opgeschroefd. Tegelijk spreekt er hoop uit de titel: op sommige plaatsen kunnen weer wel dingen.

Klimaat ja, aardgasvrij mwah

donderdag 18 juni 2020

Vorige maand kwam het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) onder vuur te liggen van de Algemene Rekenkamer. De doelen verschuiven, termen worden niet gedefinieerd, er was sprake van ‘geld zoekt project’ en de resultaten zijn niet te evalueren, want er wordt niet geteld. ‘De snelheid waarmee het programma is gestart heeft niet bijgedragen aan de kwaliteit,’ schrijft de Rekenkamer.

#LaunchAmerica knaagt

donderdag 18 juni 2020

Woensdagavond 27 mei zat ik achter mijn laptop om samen met tien andere ‘ruimtenerds’ via ZOOM naar de lancering van de bemande Crew Dragon-capsule van SpaceX te kijken. De vlucht werd 16 minuten voor de lancering geschrapt vanwege slecht weer. Die zaterdag hadden we meer geluk. Digitaal borrelend zagen we de twee Amerikaanse NASA-astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley naar het internationale ruimtestation ISS schieten. Samen telden we af en juichten we toen de Falcon 9-raket omhoog schoot. Op de achtergrond, bij een van de aanwezigen, hoorde je een kind geïrriteerd roepen: ‘Het is ook weer niet zo belangrijk, hoor!’ En dat klopte wel.

Groeiend panopticum

dinsdag 16 juni 2020

In The Circle, een roman van Dave Eggers waarin één Google/Facebook/Apple-achtig bedrijf steeds meer kennis en daarmee controle krijgt over het doen en laten van iedereen in de hele wereld, spelen camera’s een hoofdrol. Begonnen als een handige manier om de surfcondities in de gaten te houden op een strand aan de Stille Oceaan, zijn de camera’s al snel alomtegenwoordig. Ze zijn zo goedkoop dat je ze gewoon overal kunt opplakken, waarna ze verbonden worden met een cloud en iedereen kan zien wat er zo’n beetje op elk moment op elke plek in de wereld gebeurt.

Warmetransitie: samen slim en snel

vrijdag 12 juni 2020

Aardgasvrij in 2050; Nederland raakt ervan doordrongen dat we dit met elkaar afgesproken hebben in het Klimaatakkoord. Regelmatig horen we daarbij beleidsmakers zeggen: “de techniek is het probleem niet; daar komen we wel uit”. Dat is mooi,  zou je kunnen denken als ingenieursbranche, maar dat doen we niet. Deze column, dit pleidooi, gaat over het feit dat als de techniek niet hét probleem is, iets anders dat dan blijkbaar wel is. En over het feit dat techniek misschien niet het gróótste probleem is, maar dat  een oplossing pas in zicht komt als de verschillende disciplines – techniek, beleid, financiering – letterlijk bij elkaar komen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!