Christian Jongeneel

Christian Jongeneel is freelance journalist voor onder andere TW, met als specialismen elektronica, internet en energie.

Christian begon als wetenschapsjournalist om zijn promotie te bekostigen. Hij koos voor het freelance bestaan om zijn nieuwsgierigheid naar wetenschap en technologie te kunnen combineren met lange reizen en andere interesses.

Al sinds de eerste editie in maart 1994 is Christian medewerker van Technisch Weekblad. Hij was ook enige tijd eindredacteur. Daarnaast werkte hij op de redacties van Delta, de Volkskrant en Natuurwetenschap en Techniek.  Hij schreef zo'n 3000 artikelen voor enkele tientallen bladen en meerdere boeken, waaronder Het zit in een lab en het heeft gelijk.

  cj@technolo.nl

  www.technolo.nl

  @technolo_nl

Door Christian Jongeneel

Schaatsen op de grens

schaatspakken

© Samsung

Op 9 februari gaan de Olympische Winterspelen 2018 van start. Dit sportevenement draait voor Nederland traditiegetrouw vooral om schaatsen. Naast spierkracht wordt ook veel technologie uit de kast getrokken om tot topprestaties te komen.

Autonoom varen op zee

© TNO

Een Nederlands consortium van twintig partijen, waaronder Marin, TNO en de TU Delft, start een project om bestaande technische (deel)oplossingen voor autonoom varen op zee verder te brengen.

Wegwaaien in je bioscoopstoel Premium

© Pathé

Als Hulk vanaf het scherm de zaal in brult, voel je de wind in je gezicht en trilt de grond onder je voeten. Zit het mee, dan voel je zelfs zijn speeksel in je gezicht en ruik je zijn ontbijt.

Kunstmatige intelligentie, van hype naar hype Premium

© Erwin Suvaal

Door de opkomst van kunst­matige intelligentie krijgen computers en robots steeds meer menselijke trekken. Tenminste, dat is wat de klok tegenwoordig slaat. Maar vijftien jaar geleden evengoed, en vijftien jaar daarvoor ook. Hoe snel verloopt deze ontwikkeling nu werkelijk?

Onrust om een krimpmarkt

Siemens kondigde vorige week aan zijn productielijn in Hengelo te sluiten. Er worden in deze vestiging gasturbines gemaakt. Daar is nog altijd vraag naar, maar fossiele brandstoffen zijn nu eenmaal geen groeimarkt meer.

De co-robot: bijna een collega

© ABB

De huidige generatie robots op de productievloer, vaak niet meer dan een robotarm, is groot en lomp. Daar komt verandering in met de introductie van de co-robot of cobot – maar pas op voor de hype.

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven