Christian Jongeneel is freelance journalist voor onder andere TW, met als specialismen elektronica, internet en energie.
Christian begon als wetenschapsjournalist om zijn promotie te bekostigen. Hij koos voor het freelance bestaan om zijn nieuwsgierigheid naar wetenschap en technologie te kunnen combineren met lange reizen en andere interesses.
Al sinds de eerste editie in maart 1994 is Christian medewerker van Technisch Weekblad. Hij was ook enige tijd eindredacteur. Daarnaast werkte hij op de redacties van Delta, de Volkskrant en Natuurwetenschap en Techniek. Hij schreef zo'n 3000 artikelen voor enkele tientallen bladen en meerdere boeken, waaronder Het zit in een lab en het heeft gelijk.
Ingenieurs zien de economie steeds verder aantrekken. De mate waarin men profiteert, wordt echter wel sterk bepaald door opleidingsniveau. Dit blijkt uit het Bèta Salaris Onderzoek 2018 van TW, uitgevoerd in samenwerking met organisatieadviesbureau Berenschot en Checkmark Labrecruitment.
De onderzoeksreactor van de TU Delft ondergaat een van de ingrijpendste upgrades in zijn bestaan. Vlakbij de kern wordt een koelingsinstallatie geïnstalleerd die neutronen gaat afremmen. Dat komt het materiaalonderzoek op het gebied van duurzame energie en gezondheid ten goede.
Civieltechnische werken kenmerken zich niet zelden door repetitie: lange dijken, honderden brug elementen, kilometers steiger, noem maar op. Van die herhaling wordt nog nauwelijks gebruik gemaakt om de bouw te automatiseren. Terwijl de tijdwinst aanzienlijk kan zijn, zegt ingenieursbureau Temporary Works Design (TWD).
Beperking van het gewicht is de grootste uitdaging bij het ontwerp van steeds grotere elektrische schepen. Dat zegt Anstein Aa, technologiemanager bij Brødrene Aa, de bouwer van een van ’s werelds grootste elektrisch aangedreven schepen van het moment, die eerder dit voorjaar in de vaart genomen werd.
In Helmond verschijnt binnen enkele jaren een circulaire, slimme wijk met 1.500 woningen. Een living lab van een niet eerder vertoonde omvang. Zo vooruitstrevend mogelijk, maar uitsluitend met bewezen technologie.
Onderzoeksinstituut MARIN begint een tweetal onderzoeksprojecten (zogeheten joint industry projects) die gericht zijn op het faciliteren van windenergie voor grote schepen, als onderdeel van de inspanningen om te komen tot CO2-reductie in de scheepvaart. Het eerste project, Wind-Assisted Ship Propulsion, wordt ondernomen in samenwerking met het American Bureau of Shipping (ABS), dat wereldwijd standaarden zet voor de scheepsbouw.
€ 138 miljoen in totaal trekt NWO uit voor de technische infrastructuur van tien grote projecten van Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen. Zes daarvan betreffen bèta-technische projecten. De gelden zijn bestemd voor fundamenteel onderzoek.
De zevende verdieping van het nieuwe gebouw van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam, dat deze maand in gebruik genomen wordt, is zo’n wirwar aan installaties dat zelfs projectleider casco ir. Marloes Janssen-Treu nog wel eens de weg kwijtraakt wanneer ze de bezoekers rondleidt. De eisen aan een ziekenhuis zijn aanzienlijk hoger dan die aan een doorsnee kantoorgebouw, en dat vertaalt zich in een grote diversiteit aan installaties.
‘We willen kijken naar de vorming van de eerste sterren die na de oerknal zijn ontstaan’, legt projectleider Albert-Jan Boonstra van ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, het doel uit van de Netherlands Chinese Low-Frequency Explorer (NCLE).