Herman Damveld

Herman Damveld is zelfstandig onderzoeker, publicist over energie en freelance medewerker van TW.

Herman Damveld woont in Groningen en raakte na zijn afstuderen aldaar betrokken bij Noord-Nederlandse energiekwesties. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Daarnaast volgde hij ook de ondergrondse opslag van CO2  in bijna lege gasvelden in Noord-Nederland en de aardgaswinning met de bijbehorende aardbevingen. Hij heeft daarover verschillende boeken en rapporten geschreven, evenals honderden artikelen. Sinds 1992 schrijft hij voor Technisch Weekblad en de voorganger daarvan het Polytechnisch Weekblad.

De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij draagt zo bij aan de omslag naar duurzame energie.

Door Herman Damveld

Canada stopt isotopenreactor

De Canadese instantie voor kernenergie (AECL) zal twee reactoren die specifiek waren ontworpen om het wereldwijde gebruik van radio-isotopen voor medische toepassingen te kunnen verzorgen, niet in gebruik nemen.

VS: nieuwe nucleaire brandstof is onveilig

Het Argonne National Laboratory (VS) stelt dat de hoge versplijtingsgraad van verrijkt uranium in een kernreactor van het type EPR strijdig is met Amerikaanse veiligheidseisen. In Europa zijn twee EPR's in aanbouw.

Vier reactorvaten per jaar

De toegenomen belangstelling voor kernenergie brengt een onverwacht capaciteitsprobleem met zich mee. In de westerse wereld kunnen namelijk ieder jaar slechts vier reactorvaten uit één stuk gemaakt worden.

Gevaar zoutkoepel met kernafval Duitsland

De Duitse overheid wil hoe dan ook voorkomen dat er water stroomt naar de opslagplaats van radioactief afval in de zoutkoepel te Morsleben, in het vroegere Oost Duitsland. Dat heeft het Bundesamt für Strahlenschutz (BfS) meegedeeld.

Zeven Japanse kerncentrales blijven dicht

De zeven Japanse kerncentrales Kashiwazaki-Kariwa blijven voorlopig dicht. De centrales, met een totaal vermogen van 7965 MW, schakelden af tijdens een aardbeving op 16 juli 2007, waarbij een geringe hoeveelheid radioactiviteit in de omgeving vrij kwam.

Naar boven