Herman Damveld

Herman Damveld is zelfstandig onderzoeker, publicist over energie en freelance medewerker van TW.

Herman Damveld woont in Groningen en raakte na zijn afstuderen aldaar betrokken bij Noord-Nederlandse energiekwesties. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Daarnaast volgde hij ook de ondergrondse opslag van CO2  in bijna lege gasvelden in Noord-Nederland en de aardgaswinning met de bijbehorende aardbevingen. Hij heeft daarover verschillende boeken en rapporten geschreven, evenals honderden artikelen. Sinds 1992 schrijft hij voor Technisch Weekblad en de voorganger daarvan het Polytechnisch Weekblad.

De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij draagt zo bij aan de omslag naar duurzame energie.

Door Herman Damveld

Fabricagefouten kerncentrales

le creusot areva

Het Franse reactorbedrijf Areva heeft in Le Creusot een fabriek waar kernenergie-onderdelen worden gemaakt. Toezichthouder ASN ontdekte vorig jaar fabricagefouten bij een reactorvat en onderzocht daarop alle documenten van deze fabriek.

Kernenergiesoap duurt voort Premium

© EDF Energy

Een definitieve beslissing over de bouw van de EPR (European Pressurized Reactor) -centrales bij Hinkley Point C in Groot-Brittannië blijft maar uit. Op 28 juli vond er een stemming plaats bij het Franse elektriciteitsbedrijf EDF, waarbij het bestuur besloot in deze Britse kerncentrale te investeren. Gerard Magnin, een overheidsafgevaardigde in het bestuur van EDF, kondigde voor de stemming echter aan met onmiddellijke ingang af te treden, zodat hij niet mee hoefde te stemmen.

Alle beschadigde brandstofelementen uit Tsjernobyl

De laatste beschadigde brandstofelementen van eenheden 1, 2 en 3 van de kerncentrale Tsjernobyl zijn overgeheveld naar een watergekoeld opslagbassin, in afwachting van de voltooiing van een installatie voor de verpakking van de brandstofelementen.

Deel deze pagina
Abonnement

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW


Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven