Leendert van der Ent

Leendert van der Ent is freelance redacteur van TW.

Nieuwsgierigheid naar hoe de wereld in elkaar zit is één van Leenderts belangrijkste drijfveren. Zo kan het dat een historicus (MA 1991, onderzoeker tot 1996) belangstelling voor geschiedenis, economie en politiek moeiteloos combineert met een passie voor de nieuwste ontwikkelingen binnen de bètawetenschappen. Leendert schrijft over microbiologie, medische technologie, immunologie, ICT, chemie en ontwikkelingen op het gebied van industrie en hightech systemen - onder andere. Dat doet hij naast TW ook voor universiteiten, kennisinstellingen, bedrijven en magazines. Hij was hoofdredacteur van NPT Procestechnologie en uitgever en hoofdredacteur van Immuun en is hoofdredacteur van Audiology Infos.

  lorient.nl

  Leendert van der Ent

Door Leendert van der Ent

Wie kweekt de meeste KI-komkommers? Premium

© WUR

Wedstrijdje voor teams: kweek in de kas komkommers die de hoogste nettowinst opleveren. Eén voorwaarde: je mag de kas niet betreden. Inzet is, dramatisch gesteld, de wereldvoedselvoorziening met verse groenten. WUR en de Chinese internetgigant Tencent faciliteren de wedloop. In december wordt duidelijk welk team wint. Eén winnaar staat vooraf vast: de toepassing van kunstmatige intelligentie in de tuinbouw.

Heel de wereld bakt Premium

Wereldwijd eten miljoenen mensen brood en pizza's van Nederlandse baklijnen. De Kaak Group in het Achterhoekse Terborg is een belangrijke aanbieder in deze markt. Algemeen directeur Lodewijk van der Borg vertelt dat 3d-metaalprinten en Internet of Things-toepassingen bijdragen aan verdere versterking van die positie.

Online surfen op echte golven Premium

© Klaas Wiersma

Een witte vlek in het internetbereik? Onacceptabel voor de moderne maatschappij, die altijd en overal internet wil. Maar hoe zorg je daar op zee voor? In een Europees project realiseert ingenieursbureau Svašek Hydraulics samen met andere partners voor de kust van Scheveningen een proeftuin. De eerste doelgroep: de Nederlandse Olympische zeilers. Svašek Hydraulics draagt stromingsberekeningen bij aan het project.

Droogfietsen in de Dutch mountains Premium

Tacx’ nieuwste wapen om de wereldmarkt te veroveren is de Magnum, een loopband waarop je kunt fietsen. Professionals en amateurs trainen hierop onder realistische omstandigheden ‘in de bergen’, want de fiets staat los op de band die een hellinghoek maakt.

Elektrische bus neemt straatbeeld over Premium

© Hermes

De eerste reguliere inzet van elektrische bussen vindt sinds 2013 plaats op Schiermonnikoog, waar zes bussen met elektromotoren rijden. Maar de schaal, de gebruiksintensiteit en de aantallen reizigers zijn van een andere orde dan nu in Zuidoost-Brabant. Daar startte Connexxion-bedrijf Hermes eind vorig jaar met een tienjarige regionale concessie voor de reguliere inzet van een groot aantal elektrische bussen. Inzet op deze schaal betekent een Europese en misschien wel een wereldprimeur.

Waar blijft de waterstofinfrastructuur?

shell

© Shell

In 2050 heeft Nederland zijn CO2-uitstoot met 95 % gereduceerd ten opzichte van 1990. Tenminste, dat is de bedoeling. Volgens deskundigen is dat alleen mogelijk als ook waterstof als alternatieve energiebron voor vervoer wordt ingezet. Technologisch kan het, maar in de praktijk komt het maar niet van de grond.

De vlieger van Kitepower gaat op Premium

Sam Rentmeester

© Sam Rentmeester

Windenergie oogsten met slechts een tiende van het materiaalgebruik van een conventionele windturbine en met een dubbele opbrengst bij hetzelfde nominale vermogen. Dat blijkt kinderspel door simpelweg een vlieger op te laten zo toont Kitepower.

Nederland laat veel patent-potentieel onbenut Premium

© Kimon Kodosis

Bescherming van merken en modellen zijn belangrijk voor het bedrijfsleven. Dat blijkt echter nauwelijks uit de manier waarop veel bedrijven hiermee omgaan. Enerzijds ontwikkelen ze zaken die niet beschermd kunnen worden omdat ze niet nieuw zijn, anderzijds blijft veel potentieel onbenut omdat ze niet licentiëren. Zonde, want elke innovatie verdient een zorgvuldige afweging van kosten en kansen, betoogt Octrooicentrum Nederland.

Deel deze pagina
Abonnement

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW


Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Naar boven