Marianne Pinckaers is voormalig stagiaire bij de redactie van TW.
Ze volgt de masteropleiding Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden, met daarbinnen de richting wetenschapscommunicatie. Tijdens haar eerdere biomedische stages deed ze veel onderzoek met grote machines en ontwikkelde zo een fascinatie voor techniek.
Het modelbootje glijdt in het donker over het water, plotseling verlicht een lichtflits de ruimte. Het lichtgevoelige papier onder het glazen waterbassin legt het moment vast. Het resultaat: prachtige beelden van een scheepssilhouet omringd door golven.
Vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, olifanten en meteorieten: allemaal luidruchtig zat als ze in je achtertuin uitbarsten, paraderen of inslaan, maar van grotere afstand niet hoorbaar voor het menselijk oor.
Om de verkeersdrukte in Amsterdam aan te pakken, gaat de gemeente kosteloos informatie uitwisselen met Waze, een navigatie-app waarin gebruikers files en gevaren kunnen melden.
Het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON zal meewerken aan de ESA-missie Ariel. De gelijknamige ruimtetelescoop gaat in 2028 circa 1.000 exoplaneten analyseren wanneer deze voor hun moederster langs bewegen.
De algoritmen van zelflerende programma’s (machine learning) stellen deze programma’s in staat om data grondig te analyseren en zelf patronen te vinden. Dat scheelt programmeurs het zelf zoeken naar dergelijke patronen. Voor degenen die zelf op deze manier willen leren programmeren, heeft Google een spoedcursus opgezet: de Machine Learning Crash Course.
Een piano produceert zachtere tonen, terwijl een fluit een scherpe doch heldere klank voortbrengt. Maar welke geluiden zitten daartussen? Google heeft een instrument ontwikkeld dat het geluid van muziekinstrumenten vermengt tot nooit eerder gehoorde klanken.
Op 22 februari verscheen een filmpje op YouTube van de virtuele assistente Alexa van Amazon, die spontaan begint te lachen. Daarna kwamen er meer meldingen over een angstaanjagende lach van het apparaat. Is de dystopische toekomst aangebroken waarin kunstmatige intelligentie de wereld overneemt?
Tot 2030 investeert het kabinet elk jaar € 300 miljoen in een reeks maatregelen om de uitstoot van CO2 met 49 % te verminderen. De gefinancierde projecten draaien voornamelijk om het aardgasvrij maken van bestaande woonwijken, geothermie en de CO2-vermindering in de landbouw en industrie.