Mark van Baal

Door Mark van Baal

Inspirerende cijfers

© Martin Terber

Inspirerende vergezichten met een Noordzee vol windturbines, daken vol zonnepanelen en wegen vol elektrische auto’s zijn er niet te vinden in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen.

Illusie van schoon aardgas

‘Laten we beginnen steenkool te vervangen door aardgas. Een gascentrale stoot de helft minder CO2 uit dan een kolencentrale.’ Aardgasbedrijven en -lobbyisten worden niet moe dit mantra te herhalen in discussies over het verminderden van de CO2-uitstoot. ‘Aardgas is de schoonste fossiele brandstof’, blijven ze herhalen. Het is waar dat aardgas zorgt voor een stuk minder rookgassen dan kolen en aardolie, maar toch valt er op beide mantra’s veel af te dingen.

Shell onderschat de kracht van nieuwe technologie

Zaterdag kondigde Shell aan dat het bedrijf gaat rapporteren over de gevolgen van klimaatverandering voor zijn business model. Cabaretier Pieter Derks had slechts twee woorden nodig om hierop te reageren. ‘Andersom, sukkels’, tweette hij.

Uitgevers en hun marktlogica Premium

Laatst vroeg een vriend, die zelf als freelance journalist bij de schrijvende pers werkzaam is, hoe ik beslis bij welk academisch tijdschrift ik mijn artikelen wil publiceren. Eigenlijk, proefde ik, wilde hij weten in hoeverre financiële motieven mijn keuze bepalen.

Gedreven door technologie-optimisme Premium

© AkzoNobel

De r&d binnen AkzoNobel richt zich op alle vlakken van de bedrijfsvoering. Duurzaamheid en kostenverlaging liggen voor de hand, maar directeur innovatie en ‘technologie-optimist’ Peter Nieuwenhuizen noemt ook de relatie met klanten en toeleveranciers als belangrijke factor. ‘De technische uitwerking van innovatieve ideeën moet altijd gebeuren in samenwerking met de markt en klanten.’

Deel deze pagina
Abonnement

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW


Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Naar boven