Teake Zuidema

Teake Zuidema

Teake Zuidema is sinds 1994 correspondent van TW in de Verenigde Staten.

Na een opleiding als cultureel antropoloog aan de VU te Amsterdam stortte hij zich op een loopbaan als fotograaf en journalist, eerst in Nederland en daarna in Amerika. Hij schrijft over alle mogelijke ontwikkelingen op het gebied van techniek en wetenschap en maakt reisreportages (tekst en fotografie) voor Nederlandse, Belgische en Amerikaanse tijdschriften.

  t.zuidema22@gmail.com

  www.teakezuidema.com

Door Teake Zuidema

De mondiale ontwikkeling van r&d Premium

China en vijf grote Amerikaanse ict-bedrijven leveren een steeds groter aandeel aan de 2 biljoen dollar die de wereld spendeert aan r&d. Het evalueren van r&d is nog altijd meer een kunst dan een wetenschap.

Wolkenkrabber met revolutionaire composiet

Rainier Square Tower

Dankzij een staal-betoncomposiet voor de kern, is de verwachte bouwduur van de 58 etages hoge Rainier Square Tower in Seattle met 40 % gereduceerd. Het is voor het eerst dat dit systeem – een vlak hogesterktebeton tussen twee staalplaten in – wordt toegepast bij hoogbouw. De tijdsbesparing ontstaat omdat er door deze ‘sandwich’ geen wapening en geen vormwerk nodig is.

Grootste turbofan voor het eerst de lucht in

© GE Aviation

Medio maart maakte de grootste turbofan ooit zijn eerste proefvlucht boven de Californische Mojavewoestijn onder de linkervleugel van het General Electric (GE) Propulsion Test Platform, de viermotorige Boeing 747 die door GE gebruikt wordt voor dergelijke testen. Volgens GE levert de nieuwe GE9X turbofan een voortstuwing van 47.500 kg, of 470 kN.

RADpiper inspecteert radioactieve leidingen

De Carnegie Mellon University in Pittsburgh heeft twee robots gebouwd die radioactief materiaal in leidingen kunnen opsporen. Beide RADpipers worden dit jaar ingezet bij de ontmanteling van een afgedankte uraniumverrijkingsinstallatie in Piketon, Ohio.

Naar boven