Nieuws
0

Nine: Duurzaamheid verdient plek in elke organisatie

In samenwerking met Evoke

Er zijn er relatief weinig van in ons land, als je kijkt naar de grote vraag naar duurzaamheid-specialisten. De wereld kan namelijk niet meer om sustainable technology, en dus ook niet om professionals als Nine Engering (25), heen. Ze begeleidt bij ingenieursbureaus projecten op duurzaamheid – “het is een containerbegrip, dus dat is heel breed”  – en gaat voor de hoogste interne duurzaamheidscertificering. Dit is hoe, en waaróm ze dat doet.

Ze is van een zeldzame soort, Nine. Deze dame uit Delft zag ooit een carrière als kunstenares voor zich, maar de kunstacademie “bleek haar wereldje niet”. Schilderen en schetsen doet ze nog steeds, in haar vrije tijd. Een fijne afwisseling met haar werk als Adviseur Duurzaamheid. Een specialisatie die al even zeldzaam is, terwijl de vraag om haar kennis en kunde in het werkveld urgenter is dan ooit. Hoe dat kan?

Aan een gebrek aan betrokkenheid bij duurzaamheid in haar generatie ligt het niet. Het komt eerder door een gebrek aan gerichte studies. Zelf volgde ze de opleiding Landscape and Environment Management, maar ook daar was het worden van Adviseur Duurzaamheid geen vanzelfsprekendheid.

Nine: “Mijn opleiding levert vooral groenbeheerders, ecologen en bodemonderzoekers op. Duurzaamheid is daarbij altijd de rode draad, maar het is geen hoofdvak waarin je afstudeert. Veel studenten zagen Adviseur Duurzaamheid worden daarom niet als een optie, denk ik. Maar het kan zeker wel, weet ik nu. Je weet meer dan genoeg om aan de slag te gaan. De kneepjes van het vak leer je vervolgens tijdens je werk.”

Werk dat ze vond via Ruud, haar Relatie Manager bij Evoke. “Ik kon meteen terecht bij meerdere detacheerders, maar niemand had echt een interessante vacature. Bij Ruud was het meteen raak. De functie sprak me direct aan. Het strookte met mijn ervaring en mijn wensen. Ik kon alle eisen aftikken, en dit had de uitdaging die ik zocht.” Dat de functie een pittige zou worden, wist Nine dus meteen.

“Mijn functie is overstijgend, ik help alle teams.” Dat betekent dus uithelpen in de tenderfase van praktisch alle projecten die binnenkomen, “vanwege de Europese Green Deal”. “Dat kan soms moeilijk zijn”, geeft Nine toe. “Ik heb geen senior die me meetrekt en dingen voordoet.”

Toch krijgt ze het voor elkaar, schijnbaar moeiteloos.

Samen met collega’s schreef ze een intern plan van aanpak, over het thema duurzaamheid om het te verbreden en concretiseren binnen de organisatie: een interne bibliotheek om kennis en kansen te verzamelen.

Verder schrijft ze plannen, helpt in tenderfases, doet MKI (Milieu Kosten Indicator) berekeningen, stelt kansendossiers op, verzorgt klantsessies over duurzaamheid en kansen en doet acquisitie om opdrachten binnen te halen. O, en ze speelt een belangrijke rol in Green Deal duurzaamheidscertificering, om de hoogst haalbare certificering te bereiken.

Behoorlijk uitdagend, maar ook een bron van energie. Een klantsessie over milieu impact geven bijvoorbeeld, geeft een flinke kick. “Deze week mocht ik voor het eerst een omgevingswijzersessie doen, om de impact van een project op de leefomgeving in kaart te brengen. Zo bepalen we samen welke maatregelen belangrijk zijn om beter te scoren op duurzaamheid.”

Het enthousiasme spat er vanaf, terwijl ze vertelt. Hier ligt duidelijk haar hart. Dus is het zeker de moeite om de uitdaging voor aan te gaan, en haar mannetje te staan voor duurzaamheid. Een investering in zichzelf, en in de toekomst. Dus hoopt ze dat bedrijven blijven investeren in haar werk.

“Zodat duurzaamheid echt de ruimte krijgt binnen elke organisatie. Het is zo’n belangrijk onderwerp nu, zo urgent, dat verdient z’n plek.”

Onderwerp: Duurzaamheid

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×