Veilig transport? 5 tips om gevaarlijke situaties te voorkomen | Technisch Weekblad
Partner content

Veilig transport? 5 tips om gevaarlijke situaties te voorkomen

| maandag 18 mei 2020

Zodra u goederen gaat vervoeren, is het belangrijk om de veiligheid in acht te nemen. Een lading die niet goed gezekerd is, kan immers een gevaar vormen voor uzelf, uw collega’s en de rest van de omgeving. Zorg er daarom altijd voor dat u controleert of het transport daadwerkelijk veilig is, of dat nu bij transport over de weg is met de vrachtwagen of transport over zee is met zeecontainers of opslagcontainers.

 1. Controle voordat u gaat laden
  Voordat het wordt voertuig wordt geladen, is het belangrijk om te controleren of het voertuig veilig is voor transport. Dat betekent dat u dient te checken of de laadvloer veilig is en of de opbouw van het voertuig in orde is. Ook de zekeringsmaterialen moeten gecontroleerd worden. Is alles in orde? Dan kunt u beginnen met laden.

 2. Zeker de lading op de goede manier
  Het is belangrijk om de lading goed te zekeren zodat deze niet kan verschuiven, vallen of het voertuig kan laten kantelen. Zorg dat u de juiste zekeringsmethode gebruikt; stem deze af op het type lading. Mogelijke manieren om de lading te zekeren zijn fixeren, direct zekeren, neersjorren, de lading vastzetten met twist-locks. Check altijd wat de fabrikant van het voertuig en de fabrikant van de lading adviseren met betrekking tot het zekeren.

 3. Afladen of opnieuw verdelen? Opnieuw checken!
  Zodra u een deel van de lading van het voertuig haalt of er lading bijkomt, is het belangrijk om de rest van de lading opnieuw te checken. Zorg ervoor dat alles weer goed gezekerd is en controleer of de gewichtsverdeling in orde is. Tip: wanneer u gaat laden, is het verstandig om er rekening mee te houden dat zware ladingen zo laag mogelijk en dicht mogelijk bij de lengteas liggen.

 4. Overige middelen
  Naast dat u een voertuig en zekeringsmiddelen nodig heeft die geschikt zijn voor de lading, zijn er nog andere producten die u nodig heeft voor een veilig transport. Denk bijvoorbeeld aan antislipmatten, loopplanken, hoekbeschermers, stuwkussens en droogmiddel. Bereid u dus goed voor door dit soort producten van tevoren aan te schaffen en mee te nemen.

 5. De besturing van het voertuig
  Als laatste is het heel belangrijk dat wanneer u de goederen gaat transporteren, u de manier waarop het voertuig bestuurt aanpast op de lading. Pas uw snelheid aan en zorg dat u abrupt remmen zoveel mogelijk voorkomt. Ook plotseling veranderen van richting is vaak niet goed voor de lading; deze kan ondanks de goede zekering bij hele heftige bewegingen misschien nog verplaatsen.

We wensen u veel succes met het veilig transporteren van uw ladingen!