Tips
De ethiek van robots

De ethiek van robots

Teake Zuidema |
Life Sciences, Robotica & AI

Robots en andere automatische systemen kunnen accurater dan mensen beslissingen nemen die zijn gebaseerd op het razendsnel verwerken van gigantisch veel data.

Daarom vertrouwen we het vliegen van een Jumbo toe aan een automatische piloot.

Het wantrouwen begint echter, volgens een omslagverhaal in IEEE Spectrum, wanneer robots beslissingen nemen die te maken hebben met omgangsregels, gewoonten, wetten, ethiek en eerlijkheid. Moet een zelfrijdende auto uitwijken voor een kind wanneer daardoor een botsing ontstaat met een bejaarde?

En als er dan een dodelijke ongeluk is, wie is dan wettelijk aansprakelijk of moreel verantwoordelijk? De eigenaar? De auto? De programmeur? De zelfrijdende auto kan zo’n beslissing alleen kan maken aan de hand van een algoritme die razendsnel afweegt welk leed vanuit menselijk perspectief het ergste is en dus vermeden moet worden. Maar mensen kunnen hierover van mening verschillen.

Verder zullen robots ook moeten voldoen aan normen van wat ‘normaal’ gedrag is. Vrijwel alle respondenten in een test verklaarden een robot te zullen vertrouwen wanneer deze de waarheid spreekt. In de praktijk blijkt echter dat mensen een vreselijke hekel krijgen aan een robot die 100 % de waarheid spreekt. De programmeurs van robots zullen daarom robots moeten leren om – net als mensen – te opereren met verschillende gradaties van de waarheid.

Deel deze pagina
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven